Plan hrvatske Vlade: Ukinuti Mesićev ured

Stjepan Mesić bio je predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, te na toj dužnosti proveo 10 godina (Anadolija)

Hrvatska Vlada predlaže da se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, zbog “trenutnih gospodarskih uvjeta”, ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

U Banskim Dvorima to planiraju učiniti izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice već sutra.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak početih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi bivši predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina.

Ušteda 80.000 eura godišnje

Hrvatska Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je “opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina”.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, “posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje”.

Očekuje se da bi se tim izmjenama u državnom proračunu uštedjelo oko 600.000 kuna (80.000 eura) godišnje.

Stjepan Mesić bio je predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, te na toj dužnosti proveo 10 godina – od 2000. do 2010. godine.

Izvor: Agencije