Miran protest izbjeglica na makedonskoj granici

Dan nakon nasilnog pokušaja prelaska grčko-makedonske granice, održan je miran prosvjed skupine izbjeglica iz kampa Idomeni koji traže otvaranje granice.

Prema podacima Liječnika bez granica, pomoć je zatražilo gotovo 300 izbjeglica. Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije priopćilo je kako su jučer ozlijeđena 23 pripadnika policije. 

Balkanska ruta zatvorena je početkom ožujka.

Okupili su se na pruzi, koju blokiraju već 24. dan, i krenuli prema granici ograđenoj žičanom ogradom i bodljikavom žicom. U rukama su im bile maslinove grane i mlada pšenica te grčka i njemačka zastava.

S druge strane dočekali su ih makedonski specijalci.

“Želimo vam reći da smo izbjeglice i da smo došli u miru! Dajemo vam ovu mladu pšenicu kao simbol mira i života. Ne želimo ništa drugo, hvala vam”, poručila je policajcima mlada prosvjednica.

“Izbeglice mirno protestuju, traže od makedonskih vlasti da otvore granicu, da nastave svoj put na balkanskoj ruti. Međutim, kako je poznato, put prema zemljama Zapadne Evrope za njih je zatvoren duže vreme”, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Rane od gumenih metaka

Razišli su se mirno, za razliku od jučerašnjih nasilnih sukoba kada je 300 izbjeglica, prema podacima Liječnika bez granica, ozlijeđeno u sukobu s makedonskom policijom koja tvrdi da je koristila samo suzavac.

“Dvjestotinjak izbjeglica bilo je izloženo suzavcu, a ostali su zadobili rane od gumenih metaka. Dio ih je došao s ozljedama po tijelu. Rekli su da ih je tukla makedonska policija kad su prešli na njihovu stranu. Tridesetoro ih je bilo u šoku zbog pucnjave, a sedmoro zbrinuto u lokalnoj bolnici – oni su imali otvorene rane i frakture”, potvrdio je Jonas Hagensen iz Liječnika bez granica.

Izbjeglice su uzvratile kamenjem. Ozlijeđena su 23 policajca. Uništeno je osam službenih vozila. Prema priopćenju makedonske policije – u incidentima su sudjelovale 3.000 izbjeglica, koji su u više navrata pokušali probiti ogradu na granici s Grčkom. U akciji su sudjelovali i policajci iz drugih zemalja s izbjegličke rute.

Dan poslije, većina i dalje razmišlja isto. Ne žele napustiti improvizirani kamp Idomeni, već traže da se ponovo otvori tzv. balkanska ruta.

Prema UNHCR-u, najmanje 1.200 izbjeglica dosad je napustilo Idomeni i otišlo u druge kampove. Međutim, i dalje gotovo 12.000 osoba ostaje živjeti u nadi kako će uskoro nastaviti put dalje.

Izvor: Al Jazeera