Dodik pod istragom zbog Pavlović banke

Pavlović banka se povezuje s navodnim nepravilnostima u vezi s kupovinom vile u Beogradu za Milorada Dodika (AP)

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Goran Salihović potvrdio je da se, u okviru afere “Pavlović banka”, provodi istraga i protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika.

U izjavi za bijeljinsku BN televiziju Salihović je potvrdio i kako su se istrage u slučajevima “Bobar banka” i “Pavlović banka” našle pred optužnicama.

Dodao je i kako se u ta dva slučaja istraga provodi protiv više osoba te da protiv Milorada Dodika “nema vezanih predmeta”.

“U slučaju ‘Pavlović banke’ postoji istraga i protiv Milorada Dodika. Neke predmete koji su ranije bili po anonimnim prijavama ili prema nekim prijavama koje nisu bile dovoljne da bi išle u dalju fazu, mi smo zatvorili i zatvorićemo. Kao i kod svakog drugog građanina, tako i kod njega, naša je obaveza da ispitamo i istražimo ove segmente, pa ćemo vidjeti da li ima tih elemenata ili nema”, kaže Salihović.

Po njegovim riječima, predmet “Bobar banka” prevazilazi najveće korupcijske afere u regiji.

Predmet veći od Sanaderovog

“Taj predmet je po šteti koja je pričinjena građanima BiH, entitetima, pojedinim opštinama, Brčko distriktu, pravnim i fizičkim licima veći dva-tri puta od predmeta ‘Sanader’ u Hrvatskoj i to je obiman predmet na kome radimo već godinu dana”, dodaje Salihović.

Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da su privedene osobe u bankarskim aferama puštene da se brane sa slobode, ističući da je pritvor neophodan kako bi se lakše pribavili dokazi i onemogućio utjecaj na svjedoke, ali prije svega mogućnost bijega, prenijela je BN televizija.

Prije dva mjeseca slobode je lišen vlasnik Pavlović banke, Slobodan Pavlović te još nekoliko osumnjičenih. Svi se terete za financijske malverzacije, odnosno zlouporabu položaja ili ovlasti te pranje novca.

Pavlović banka se povezuje s navodnim nepravilnostima u vezi s kupovinom vile u Beogradu za Milorada Dodika.

Optužba želi pokazati da je Milorad Dodik platio kuću u Beogradu godinu dana prije nego što je za nju uzeo kredit kod Pavlović banke.

Izvor: Agencije