Stolar Mile poklanja stolice za hranjenje beba

U Vojvodini, u podnožju Fruške Gore, sa ženom i dvoje djece živi Milorad Jurković. Porodicu prehranjuje sviranjem u orkestru, a u javnosti je poznat kao stolar Mile. Svoj hobi pretvorio je u humanitarni pokret koji na društvenim mrežama prati više od 15 hiljada ljudi.

U svojoj radionici već godinu dana izrađuje drvene stolice za hranjenje beba – koje ne prodaje nego poklanja. 

Za razliku od onih u prodavnicama, koje koštaju najmanje 50 eura, stolice za hranjenje beba koje pravi stolar Mile nemaju ni rok trajanja, a ni cijenu. Novac ne prima. Ali, uslov ima.

“Uslov je ako imaju jedno dete, onda im ja kažem – poslaću vam stolicu, ali da imate troje dece. Naravno, kroz smeh, to je šala. Ali najveći uslov je kad se stolica dobije, da ne sme da se proda. Stolica mora dalje da se pokloni. Ako ne znaju nikoga kome treba, nek nazovu mene, ja znam kome treba, prosledićemo, i već je bilo tako par prosleđivanja“, kaže Jurković.

“Počnite da vjerujete u bajke“

Iz ljubavi prema drvetu i stolariji, Mile je počeo da pravi hranilice za bebe. Iz revolta prema skupoći, odlučio je da ih preko svoje Facebook stranice poklanja.

“Ispočetka je bilo malo i neverice. Ja sam napisao to – Počnite da verujete u bajke, život će vam biti malo lepši. Imam tu pošalicu kad nazovem nekoga pre nego što pošaljem stolicu, ja ga pitam – jel verujete u bajke?“, tvrdi on.

Ako do tada nije, povjerovala je porodica Mazanjanin iz Inđije kad ga je ugledala na svom kućnom pragu. Dvogodišnja Miljana prije sedam meseci dobila je sestre, i to tri.

“Ja sam veoma njemu zahvalna što nam je izašao u susret, što je on nas našao. Ja sam videla da čovek to već radi, ali jednostavno neprijatno mi je bilo da se ja sad…možda ima i gorih od mene, i u goroj situaciji, pa ja nisam htela baš da se namećem jer vidim da čovek, kad je došao ovde, kad nam je doneo te stolice, kad sam saznala da je on isto podstanar, ja sam ostala bez teksta stvarno“, kaže Marijana Mazanjin, majka četvero djece.

Miletove stolice u prethodnih godinu dana ušle su u domove širom regiona. Za svaku se tačno zna kome je namijenjena. Šalju se istog dana kad se i završe. 

“U momentu dok gledate priču o stolaru Miletu, u ovim stoličicama ovde već sede bebe iz Sombora, Bačke Palanke, Boljevaca i Šida. Ali, tek nakon što su testirane. Ovu konkretno opteretili smo sa otprilike 130 kg, a svaka od njih može da izdrži još 100 kg više“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac.

Priča o stolaru Miletu mogla bi se opisati kao grudva koja je pokrenula lavinu. Ljudi mu donose materijal, nude prevoz… Najveća nagrada su mu, kaže, dečji osmjesi i dobar osećaj.

Izvor: Al Jazeera