Zatražen pritvor za uhapšene u akciji Lavina

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine od državnog Suda traži pritvor za svih devet osoba uhapšenih u četvrtak u policijskoj akciji “Lavina”.

Među njima su i direktorice Agencije za bankarstvo i Investicijsko-razvojne banke bh. entiteta Republika Srpska – Slavica Injac i Snežana Vujnić.

Svih devet osoba sumnjiče se da su, kao organizirana grupa, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prije svega u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima i bankarskih garancija.

Istraga protiv 24 osobe

Na taj način su, kako je saopćeno, prouzrokovali štetu od 63 miliona eura te nezakonito pribavili korist od 58 miliona eura.

Tužiteljstvo je potvrdilo kako nastavlja istragu protiv ukupno 24 osobe.

Za blizu 29 miliona eura oštećeni su građani kojima je Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine trebala isplatiti depozite u visini do 26.000 eura.

Pokretanjem likvidacije u Bobar banci, najveće iznose novca izgubile su općine, fondovi, elektroprivrede te druge institucije i preduzeća.

Prvi na listi oštećenih su fondovi kojim upravlja IRB RS-a, nešto više od 24 miliona eura.

Milionske štete

Slijede Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta sa 7,5 miliona eura, Zavod za zapošljavanje RS-a na Palama, koji je oštećen za blizu šest miliona eura, te Ministarstvo finansija i trezora RS-a, koje je oštećeno za blizu pet miliona eura.

Iznosom od približno dva i po miliona eura oštećeni su i Garantni fond RS-a, Grad Trebinje, Elektroprivreda HZHB, Hercegovačka banka u likvidaciji i Petrol BH Oil Company.

Iznosima manjim od milion i po eura oštećeni su Vlada Brčko distrikta, Javni fond za dječiju zaštitu RS-a, Lutrija RS-a te neke druge institucije i preduzeća.

Izvor: Al Jazeera