Izetbegović: Ako Vučić želi razgovor, mi smo tu

Izetbegović tvrdi da će nastaviti tražiti pravdu za Bosnu i Hercegovinu (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije tražio da se sastane s njim tokom predstojeće posjete Mostaru i da za sada nema prijedloga za održavanje takvog susreta, dodajući da su Bošnjaci i dalje spremni na razgovor sa Vučićem.

U intervjuu za N1, na konstataciju novinara da je Vučić kazao da više neće govoriti o BiH, Izetbegović je podsjetio da je bilo zločina na svim stranama, ali da je on spreman na razgovor, prenosi agencija Tanjug.

“Ako je Vučićeva ruka pružena i dalje želi razgovarati sa Bošnjacima, mi smo tu. Samo mi sebe nećemo reducirati, tragat ćemo za pravdom do kraja i neka to ne očekuje od nas”, poručio je Izetbegović.

Poboljšanje odnosa sa Srbijom

Izetbegović kaže da Vučić nije tražio da se sastane s njim u Mostaru.

“Pristao bih na sastanak i tada bi trebali iskreno da razgovaramo. Vrijeme je pred nama. Radit ćemo na pomirenju. BiH nikome neće dopustiti šta je njeno pravo, šta smije a šta ne, da nas upozoravaju… Bit ćemo koliko god mognemo stabilizirajući faktor na Balkanu”, naveo je on.

Izetbegović je kazao da će odnosi Srbije i BiH ići nabolje, jer ne postoji druga alternativa.

“To je potreba i interes i država i naroda. Šta je alternativa? Neki novi konflikt koji neki pokušavaju da izazovu. To nije naša strana sasvim sigurno. Mi tragamo za pravdom i to je sve. Mi se ne postrojavamo, ne urezujemo krstove po ljudima, ne napadamo crkve kao što neki napadaju džamije”, tvrdi Izetbegović u ovom intervjuu.

Za zabranu ulaska Šešelju

Izetbegović je kazao da bi podržao inicijativu za zabranu ulaska Vojislava Šešelja u BiH.

“Za čovjeka koji je ohrabrivao zločine koji su se desili ne bi trebalo da bude mjesta u BiH”, kazao je on.

Na pitanje da li je proces pomirenja na Balkanu usporen nakon presuda Karadžiću i Šešelju, Izetbegović kaže da su se događale i gore stvari.

“Ako smo preživjeli sve ono što smo preživjeli od ‘92. do ‘95. pa opet ima potrebe, interesa i spremnosti za pomirenje, preživjet ćemo i ove presude, nervoze, pomalo neodmjerene reakcije, preteške riječi… Proces pomirenja nema alternative”, navodi Izetbegović, ističući da Karadžić nije dobio maksimalnu kaznu, a da je Šešelj oslobođen, kao i da je to izazvalo nervozu i bojazan u regiji.

Izetbegović tvrdi da će nastaviti da traži pravdu za Bosnu i Hercegovinu.

“Ako bude šanse, novih dokaza da tražimo pravdu s obzirom na ono šta je Srbija za vrijeme Miloševićevog režima uradila i divljanja četničkih hordi, dobili smo upozorenje da ćemo mi biti krivi za spiralu nasilja koja će se eventualno tada desiti. Ne smijemo odustati od traganja za pravdom”, kazao je on, ističući da će to biti povod za nove verbalne sukobe, prenosi N1.

Nakon oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju i brojnih reakcija koje je takva odluka izazvala, MUP Hrvatske je zabranio ulazak Šešelju u tu zemlju, podsjeća Tanjug.

“Neka dođe, pa ćemo ga uhapsiti”, rekao je ranije danas premijer Hrvatske Tihomir Orešković, saopćila je njegova pres služba, a prenijeli hrvatski mediji.

Šešelja je Haški tribunal u četvrtak oslobodio svih optužbi.

Izvor: Agencije