Hapšenja zbog vandalizma u staroj jezgri Mostara

Kamen s natpisom 'Don't forget '93' se prilikom pada na stijenu raspao (NAP)

Policija je privela tri osobe osumnjičene da su sa Starog mosta u Mostaru u Neretvu bacili kamen na kojem je na engleskom jeziku napisano “Ne zaboravi '93” (Don't forget ‘93). Kamen se prilikom pada na stijenu raspao.

Policija privedene sumnjiči i da su iste noći razbijali inventar u staroj gradskoj jezgri, prenosi Faktor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona je saopćilo da je policija u petak ujutro privela osobe inicijala M.T. (1995.), R.L. (1997.) i O.R. (1995.) u Policijsku upravu Mostar.

Oni se dovode u vezu s počinjenjem krivičnih djela vezanih za događanja od 28. marta na području Starog grada i Kujundžiluka.

Nad njima se vrši kriminalistička obrada, a o svemu obaviješten i dežurni kantonalni tužilac, rekli su u MUP-u HNK-a.

Nakon što su vandali u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Neretvu sa Starog mosta bacili kamen na natpisom “Don't forget '93”, u kasnim poslijepodnevnim satima u utorak građani Mostara postavili su drugi kamen.

Novi natpis

Taj kamen je ostao na obali Neretve nakon izvlačenja ostataka Starog mosta, a na kojem je u utorak počelo iscrtavanje istog natpisa koji zapravo poručuje da se rušenje spomenika UNESCO-a  ne zaboravi i ne ponovi.

Ovo nije prvi incident koji se dogodio na Starom mostu i u njegovom okruženju, zbog čega je policija morala intervenirati, podsjeća agencija Anadolija.

Uprkos činjenici da su Stari most i stara gradska jezgra Mostara pod zaštitom UNESCO-a, građani su ogorčeni činjenicom da zaštićenu zonu grada u noćnim satima niko ne osigurava.

“U noći 27/28. marta 2016. godine oko 03:25 sati PU Mostar je obaviještena da NN osobe na lokalitetu Kujundžiluka u Starom gradu razbijaju inventar ugostiteljskih objekata. Odmah su na lice mjesta izašli djelatnici policije te utvrdili da su iz UO ‘Košćela’ bačena tri stola i stolice u baštu restorana ‘Labirint’, ispred objekta ‘Vino i more’ je razbijena rashladna vitrina, na samom Starom mostu je razbijena betonska saksija, dok ispred ugostiteljskih objekata nedostaje još neutvrđen broj drvenih klupa i stolova. O svemu je upoznat Odjel kriminalističke policije”, naveli su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Osim kamena s natpisom “Don't forget '93”, koji se nalazio na zapadnoj strani Starog mosta, razbijena je i ploča na prilazu Mostu s istočne strane na kojoj su ispisna imena donatora obnove Starog mosta, čime je ovaj spomenik zadobio znatna oštećenja.

Izvor: Agencije