Sjećanje na prvi veliki bunt opozicije Srbije

Te večeri na ulice Beograda prvi put poslije Drugog svjetskog rata izašli tenkovi (EPA)

Danas se navršava četvrt vijeka od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu, zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd, 9. marta 1991. organizirao Srpski pokret obnove (SPO). Glavni zahtjev okupljenih bila je smjena tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četverice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Ta stranka u saopćenju podsjeća da je “pre četvrt veka, na programima i parolama borbe protiv ‘antisrpskog Zapada’, prvenstveno omladina Srbije mobilisana za svoju pogibiju i nesreću, a propagandisti smrti su se bogatili i sticali krvave počasti”.

Taj datum je istovremeno i početak vaninstitucionalne političke borbe opozicije, koja je 2000. godine rezultirala smjenom vlasti i početkom konsolidacije demokratskog sistema u Srbiji, navodi agencija Tanjug.

Tokom demonstracija na kojima su učestvovali deseci hiljada osoba, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povrijeđeno.

Zahtjev okupljenih

Demonstracije su bile zabranjene pa je policija od ranog jutra blokirala prilaze Beogradu u namjeri da spriječi dolazak pristalica opozicije iz unutrašnjosti zemlje.

Uprkos tome u centru Beograda okupilo se gotovo 100.000 građana, a oko podneva policija je krenula u akciju razbijanja demonstracija iz Francuske ulice i sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Pred naletom policije lideri opozicije i dio njihovih najbližih pristalica sklonili su se u Narodno pozorište, a vrata im je otvorila tadašnja upravnica, dramska spisateljica Vida Ognjenović.

Na batinanje demonstranata lider SPO-a Vuk Drašković je s balkona pozorišta pozvao na “juriš”, poslije čega su počeli okršaji.

U namjeri da razbije demonstracije policija je upotrijebila suzavac, vodene topove i gumene metke, a u akciju je bila uključena i konjica.

Revolt studenata

Drašković je kasno popodne pokušao ući na sjednicu Vlade, a budući da je u tome spriječen, krenuo je s demonstrantima prema željeznickoj stanici i tada je uhapšen. Hapšenje lidera SPO-a izazvalo je revolt studenata koji su ubrzo iz Studentskog grada na Novom Beogradu krenuli ka Terazijama. Policija ih je dočekala na Brankovom mostu, ponovno su upotrijebljeni suzavac i palice, a pošto su studenti posjedali na asfalt, akcija policije je ubrzo prekinuta.

Protesti nekoliko hiljada studenata i građana nastavljeni su na Terazijama sve do 14. marta, kada su Drašković i svi uhapšeni oslobođeni, a Skupština Srbije usvojila ostavke direktora RTS-a Dušana Mitevića i ministra unutrašnjih poslova Radmila Bogdanovića.

Te večeri su oko 20 sati na ulice Beograda prvi put poslije Drugog svjetskog rata izašli tenkovi, a odluku o tome donijelo je kolektivno rukovodstvo, Predsjedništvo bivše SFRJ. 

Izvor: Agencije