Vjernici spašavaju manastir od potapanja

Nadležni tvrde da nadolazak vode nema veze s punjenjem akumulacije (Twitter / ?@gracanicava)

Voda je prodrla u crkvu Svetog arhangela Mihaila kod Valjeva, tvrde vjernici koji se protive potapanju tog hrama i koji su na društvenim mrežama podijelili nove fotografije valjevske Gračanice okružene vodom.

Grupa građana Valjeva nezadovoljnih zbog potapanja manastira upala je u zgradu Skupštine opštine Valjevo.

Nadležni tvrde da nadolazak vode nema veze s punjenjem akumulacije i napominju da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) kompleks ustupila državi 2003. godine.

Kako se navodi na društvenim mrežama, osiguranje i policija zabranili su okupljenima da uđu u salu za sjednice, ali su oni ipak uspjeli ući.

Građani nose crkvene relikvije, pjevaju crkvene pjesme, a sve u znak protesta što je, kako tvrde, omogućeno potapanje manastira zbog gradnje hidrosistema s branom Rovni na rijeci Jablanici.

 

Prekinuta sjednica Skupštine

Predstavnici grupe okupljenih na društvenim mrežama navode da su odbornici Skupštine opštine prihvatili da se razgovara o Gračanici, da su izglasali da se nastavi s punjenjem brane, a potom je zasijedanje prekinuto, javlja B92.

Nadležni tvrde da dolazak vode do praga manastira iz 15. vijeka nema veze s punjenjem akumulacije Rovni, kako optužuju vjernici okupljeni oko internetske stranice Istinoljublje raščinjenog monaha Dragana Davidovića, koji vodi proteste protiv stavljanja u funkciju tog hidrosistema.

Miodrag Marković, direktor JP Kolubara koje je investitor hidrosistema Rovni, ponavlja da nadolazak vode u manastirski kompleks nema veze s probnim punjenjem akumulacije koje se provodi pod nadzorom komisije Ministarstva energetike.

“Ovo je posledica reke Sušice čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije. Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacija u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manastira koji je, ponavljam, SPC državi ustupila još 2003. godine”, kaže Marković za list Blic.

Apel SPC-a

Eparhija valjevska apelirala je na nadležne da se punjenje jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333 jer samo tako crkva Svetog arhangela Mihaila (Valjevska Gračanica) može biti sačuvana.

Zadržavanjem nivoa jezera na koti 333 bila bi otklonjena i velika opasnost za grad Valjevo i njegovu okolinu u slučaju da dođe do pucanja brane, saopšteno je danas iz Eparhije valjevske.

U saopštenju objavljenom na internetskoj stranici SPC-a navodi se da se episkop Milutin od 2008. obraćao nadležnima s apelima da se manastir i priroda sačuvaju.

Posljednji takav apel, kako se navodi, episkop je usmeno uputio gradskom rukovodstvu i Upravi brane Rovni prije samo nekoliko dana.

U međuvremenu, uprkos proglašenju zone oko manastira nesigurnom zbog početka punjenja brane, episkop je naredio nadležnom svešteniku da služi Svetu liturgiju sve dok je to sigurno po njega i vjernike.

“Danas, nakon šest meseci izlaganja opasnosti, suočavamo se sa strahom i tugom da je došao i poslednji čas za pristup manastiru. Nadležni sveštenik gračanički uputio je dopis kojim je izvestio Eparhijski upravni odbor Eparhije valjevske da više nije u mogućnosti da priđe manastiru i služi Svetu liturgiju jer bezbednosni uslovi to ne dozvoljavaju”, navodi se u saopštenju.

Prilaz manastiru, dodaje se, nosi sa sobom veliki rizik za sigurnost sveštenika i vjernika koji bi dolazili na službe.

Kako se navodi u spomenutom izvještaju, na osnovu objektivnih činjenica i osjećajući odgovornost za prisutne, sveštenik je odlučio da prekine s bogosluženjima.

Izvor: Agencije