Vlada Srbije proglasila stanje elementarne nepogode

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj sjednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 općina zbog poplava.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u općinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Ariljje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, Ljig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trstenik, saopćila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti donesen program za obnovu u općinama pogođenim poplavama.

Vučić je novinarima na Kopaoniku rekao da će program obnove nakon poplava koje su pogodile pojedine krajeve Srbije biti sveobuhvatan, da će uključiti sve objekte i ugrožene posjede.

Vlada Srbije će, na osnovu prijedloga Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da se konstatira elementarna nepogoda u pojedinim općinama, donijeti program obnove, a izdvojit će se i dodatna finansijska sredstva za općinu Lučani, gdje je u poplavama oštećena i namjenska fabrika “Milan Blagojević”, naveo je premijer.

Sjednica Vlade Srbije na kojoj će biti riječi o obnovi poslije poplava bit će održana danas.

Poplavljena domaćinstva

Na teritoriji Srbije, uslijed izlijevanja rijeka, poplavljeno je blizu 710 domaćinstava, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje. Od toga u općinama Ivanjica (20), Lučani (45), Gornji Milanovac (5), Arilje (9), Bajina Bašta (9,) Požega(35), Čajetina (2) i Bujanovac (2) te gradovima Čačak (150), Novi Pazar (70), Užice (3) i Kraljevo (360).

Sedam porodica iz Grdice kod Kraljeva evakuirano je tokom noći zbog opasnosti da će Zapadna Morava, koja se izlila u tom naselju, poplaviti njihova domaćinstva, izjavio je gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

“Sedam porodica je evakuisano zbog mogućnosti da njihova domaćinstva budu poplavljena noćas, od kojih će dve noć provesti u prostorijama školske zgrade, a na postavljanju bedema su angažovani vojska i žandarmerija”, rekao je Ilić.

Dodao je da je neprestano u kontaktu s ljudima iz Čačka, od kojih je dobio informacije da je vodostaj Zapadne Morave nešto niži nego u Kraljevu.

“Ohrabrujuće je da su mi javili iz Čačka da je vodostaj nešto niži nego u Kraljevu, kao i činjenica da su padavine prestale. Međutim, ova noć je odlučujuća jer ukoliko poplavni talas iz Čačka bude naišao, onda bi domaćinstva u Grdici bila poplavljena kao i 2014. godine u proleće”, kazao je Ilić.

Podizanje bedema

Načelnik Raškog okruga Nebojša Simović kazao je da u podizanju bedema kraj Zapadne Morave u Grdici učestvuju građani, vojska i žandarmerija s mehanizacijom, kao i da su počeli stizati dobrovoljci pozvani i preko društvenih mreža.

“Mi smo preko društvenih mreža, sportskih klubova, svojih prijatelja pozvali sve koji mogu da dođu i pomognu. Za samo nekoliko minuta, odazvalo se više od 200 omladinaca, članova sportskih klubova, a na terenu su i ekipe EPS-a sa svojim vozilima”, kazao je.

U međuvremenu, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se u južnim i istočnim krajevima u utorak očekuje obilna kiša, od 20 do 40 l/m2, a na jugu i jugoistoku Srbije ponegdje i više.

Za utorak se najavljuje na istoku oblačno jutro sa ponegdje slabom kišom, a tokom dana očekuje se postepeno razvedravanje.

Vanredna situacija

U ponedjeljak je zbog ugroženosti od poplava vanredna situacija proglašena u 11 općina zapadne Srbije.

Zbog toga je donesena odluka o angažiranju vojske na pružanju pomoći organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima, kao i na podršci Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog obilnih padavina koje su počele u nedjelju, vanredna situacija proglašena je u općinama Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Pripadnici Vojske Srbije angažirani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. U saopćenju MUP-a navodi se da se u svim mjestima gdje je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova, nalaze i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U Novom Pazaru su u ponedjeljak nabujale rijeke ugrozile naselja oko Jošanice i Raške. Voda je odnijela konstrukciju mosta kod pijace, a rijeka se izlila i u prigradskom naselju Muru.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada