Hrvatskoj izručen srpski general

On je optužnicom iz 1995. godine optužen za rušenje brane na Peruči (Arhiva)

Crna Gora je danas iz ekstradicijskog pritvora izručila Hrvatskoj generala u penziji i državljanina Srbije Borislava Ðokića, saopćio je Veritas, prenosi Tanjug.

Ðukića je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog vijeka.

On je optužnicom iz 1995. godine optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni: general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK) i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Optuženima je 1993. određen pritvor te za njima raspisana potjernica na osnovu koje je i uhapšen.

Ubrzo po hapšenju, 12. augusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv Ðukića, te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Anrdića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog također u ratu devedesetih na području Sjeverne Dalmacije i na osnovu nje 19. augusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Molbe za izručenje

Nekoliko dana kasnije, 28. augusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba za izručenje Srbije od 26. augusta 2015. kojom je zatraženo izručenje Ðukića zbog vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrđeno je kako su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Ðukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu kojeg je ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin odlučio ga izručiti Hrvatskoj.

Ðukić je peti uhapšeni Srbijanac na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Inače, prema podacima Veritasa, na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta su do sada uhapšena 154 državljanina Srbije, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 19 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Izvor: Agencije