FOTOGALERIJA: Građani Novog Pazara čiste nastalu štetu

U jučerašnjim poplavama u Novom Pazaru oštećeno je nekoliko stotina stambenih i poslovnih objekata i prema prvim procjenama nastala je materijalna šteta mnogo veća od prvobitno očekivane, a građani i danas pokušavaju sanirati nastalu štetu.

Građani u naseljima uz desnu obalu Jošanice, rijeke koja se juče izlila usljed vodenih bujica i padavina, i danas čiste svoja dvorišta i saniraju nastalu štetu.

Voda je prodrla u nekoliko desetina kuća u naseljima Jaklja i Šutenovac i u njima nema uslova za stanovanje. Voda i mulj uništili su namještaj i sve kućne aparate.

Sve gradske službe i Vojska Srbije angažovani su na pružanju pomoći stanovništvu. Čiste se kuće i dvorišta od zaostalog mulja.

Stradale u poplavama danas su obišli potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i koordinator Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Mehmet Bayrak. Oni su najavili pomoć oštećenima, javlja Anadolija.

Ljajić je nakon obilaska poplavljenih naselja rekao da će općine koje su pogođene poplavama dobiti sredstva iz budžetskih rezervi.

“Šteta koja je učinjena će se nadoknaditi, a očekujem da će i Vlada (Srbije) svim općinama koje su poplavljene donirati i obezbediti deo finansijskih sredstava kako bi mogli da saniramo štete. Mi ovo sami ne možemo da nadoknadimo jer postoje kuće u kojima niti jedna stvar više nije u upotrebi”, rekao je Ljajić.

On je naglasio da je poplava načinila štetu na objektima i infrastrukturi veću nego što se to u prvih mah očekivalo te da je najvažnije što nije bilo žrtava.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izrazio je očekivanje da će nakon čišćenja ulica, dvorišta i kuća biti pružena pomoć oštećenima. Mahmutović je najavio nastavak realizacije projekta izgradnje brana na rijekama i vodotokovima oko grada, kao i korićenja rijeka.

“Ljudi su praktično ostali bez svih stvari u kućama i potrebno im je sve. Sad je potrebno, prije svega, pomoći ovim ljudima”, poručio je on.

TIKA najavila pomoć

Koordinator TIKA-e u Beogradu Mehmet Bayrak je danas u Novom Pazaru, kao prvu neophodnu pomoć, uručio tri crpne pumpe za vodu. On je poslije obilaska kuća i privrednih objekata u naseljima zahvaćenim poplavnim valom najavio pomoć gradu i građanima.

“Došli smo da vidimo šta možemo da učinimo i na koji način možemo da pomognemo. U koordinaciji sa predstavnicima lokalne samouprave planiramo da pomognemo sa uređajima za sušenje prostorija, a svakako da ćemo razgovarati o vrsti pomoći koju ćemo pružiti u budućem periodu”, rekao je Bayrak.

Usljed naglih i obimnih padavina rijeka Jošanica se u ponedjeljak izlila iz korita i poplavila pet gradskih i prigradskih naselja.

Novi Pazar je 1979. godine zahvatila velika poplava tokom koje je pod vodom bio i centar grada.

Izvor: Agencije