Brkić Pupovcu: Idi tamo gdje ti je sigurnije

Glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Milijan Brkić poručio je predsjedniku Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradu Pupovcu, nakon objavljenog biltena o porastu napada na Srbe u Hrvatskoj, kako „Hrvatsku javnost i građane ne treba kontaminirati paranojom straha jer nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa niti Pupovac“.

„Ako je, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen“, dodao je  Brkić.

Pupovac mu je potom odgovorio kako nikakvo sigurnije mjesto nije tražio niti će ga tražiti.

„Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borit ćemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao“, kazao je Pupovac, dodavši kako su su riječi Brkića upravo onakve kakve su do sada dokumentirali u Biltenu SNV-a.

„Riječi kandidata za člana Vlade RH upravo su onakve kakve smo do sada dokumentirali u našem Biltenu. Gospodin Brkić, neovisno o tome gdje će biti, u Vladi ili negdje drugdje, naći će se dogodine sasvim izvjesno u Biltenu SNV-a“, poručio je Pupovac u priopćenju.

Porast etnički motiviranog nasilja

U prošloj godini evidentirano je značajno povećanje slučajeva etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj, pokazuju podaci iz biltena Srpskog narodnog vijeća.

Na predstavljanju biltena u utorak u Zagrebu, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ustvrdio da su glavni uzroci takvim podacima porast nacionalizma, nastupanje historijskog revizionizma te militarizacija javnog prostora i svijesti.

Po podacima SNV-a, prikupljenima u saradnji s klubom zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, u 2014. godini zabilježena su 82 slučaja etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje, dok je lani zabilježeno 189 takvih slučajeva.

Brojka je veća zbog promjene metodologije prikupljanja podataka te je veća pažnja posvećena praćenju medija.

Pupovac ocjenjuje kako je razlog za to sve očitiji nacionalizam, koji se razbuktava od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, suprotno evropskom opredjeljenju ove države.

Napuštanje demokršćanske orijentacije

Čelnik SNV-a prozvao je zbog toga Hrvatsku demokratsku zajednicu i njeno, kako je rekao, napuštanje demokršćanske orijentacije.

“Usmjeravaju se prema izrazito nacionalističkom političkom djelovanju i političkom savezu s onima koji ne samo da su nacionalisti, nego zastupaju pronacističke, u našim okolnostima proustaške stavove”, izjavio je.

Objašnjava kako cijeni HDZ, koji je bio demokršćanski i koji je jačao tu stranačku komponentu kao pretpostavku političke stabilnosti u Hrvatskoj, bez koje nema demokratije u Hrvatskoj i ne može je biti.

“Kao što je nije bilo bez demokršćanske Hrvatske seljačke stranke između dva rata, tako je ne može biti ni danas. I to treba biti jasno i lijevima i desnima, a meni, kao socijalistu po orijentaciji i Srbinu u Hrvatskoj, to je odavno jasno. Ali, nažalost, nekim ljudima u novom vodstvu HDZ-a to nije jasno i oni stranku izvode izvan sfere demokršćanstva i daju prostora onima koji su doveli do situacija opisanih u biltenu”, naglašava Pupovac.

Dodaje kako u hrvatskom društvu nema tolerancije prema razlikama i oslobađaju se potencijali mržnje, a time i osjećaj da se smije slobodno govoriti jezikom mržnje i toga je sve više, ne samo na marginama, nego i u centru te u javnom prostoru.

Jedan od razloga je i revizionizam historije koji “oživljava retoriku koja pod krinkom obračuna s antikomunizmom zapravo obnavlja poražene snage i ideologije iz Drugog svjetskog rata i nastoji iskriviti, relativizirati i negirati povijesne istine, služeći se udarcima po onome što u Hrvatskoj zapravo ne postoji, a to je bilo koja vrsta ideje koja bi bila povezana s veličanjem komunizma uopće, a kamoli komunističkih režima”.

Revizija historije

Treći razlog vidi u militarizaciji javnog prostora i svijesti građana, “bilo na temelju povijesnih, bilo na temelju aktualnih ocjena što Hrvatskoj treba”.

“Militarizacija povijesnog hoda Hrvatske, militarizacija njezinog političko-nacionalnog identiteta. Pri čemu oni koji to rade ne razumiju da ne rade ništa drukčije od onoga što su radili najcrnji komunistički režimi, ili najcrnja razdoblja jugoslavenskog režima na koji se pozivaju da im je opravdanje”, naveo je Pupovac.

“Ovaj bilten nije samo zbog Srba, već zbog našeg građanskog osjećaja odgovornosti prema onome što se događa u društvu, a nije se događalo do prije tri godine na takav način, u tolikim razmjerima.”

Kazao je kako Hrvatska danas više ne može reći da je funkcionalna pravna država.

Smatra i da Hrvatska nikada ne bi bila dio “europske kuće” da je sadašnja situacija u društvu bila u godinama koje su prethodile ulasku u EU.

“A danas se za one koji su pomogli da se uđe u tu kuću, kao što je stranka kojoj pripadam, kaže: ‘Nikada više sramotne i ponižavajuće koalicije s SDSS-om.’ A oni koji su u komunizmu stekli sve i kojima su partizani likvidirali rođake koji su bili članovi četničkoga pokreta u to vrijeme, oni sebi danas daju za pravo da nas prozivaju kao mrzitelje. Zašto? Zato što mrze i proizvode mržnju. (…) Zaustavimo to ako možemo”, poručio je.

Institucije ili toleriraju govor mržnje ili ne znaju što je, a on ima razornu snagu po društvo i odnose među građanima i riječ je o pojavi koja raste i dovodi do toga da mržnja izjeda slobodu, a onda neki tu mržnju koriste kao sredstvo za osvajanje i zadržavanje moći, upozorava Pupovac.

“Ako Ministarstvo unutarnjih poslova, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i Ministarstvo pravosuđa ne djeluju, onda Ustav i zakon ostaju mrtvo slovo na papiru”, naglašava.

‘Hrabri borci protiv četništva’

A ako neko misli kako će to stati na Srbima, taj se teško vara, dodaje Pupovac te kao primjere navodi Zdravka Mamića, sada savjetnika u Dinamu, koji je “Srbin, balija i ciganin samo zato što je to što jest”, te intendanta riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Olivera Frljića, kojem je provaljeno u stan, kao i u stan njegove djevojke.

Pupovac navodi kako su Frljića prozvali “četnikom” i napadaju ga “hrabri borci protiv četništva”, koji u svojim porodicama imaju one koji su na kraju i nakon Drugog svjetskog rata ubijeni jer su proglašeni “četnicima”.

“Oni koji danas misle da na temelju takve ideologije mogu ući u stanove i narušiti intimu i privatnost i poslati poruku zastrašivanja, takvi antikomunisti djeluju kao najgori staljinisti”, poručio je.

Nije želio reći o kome se radi, a na pitanje novinara zašto, odgovara: “Bojim se da ih ne uplašimo, pa da odustanu od lustracije, a ja jedva čekam da vidim kako će oni proći”.

Bilten Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015. podijeljen je u pet cjelina i pobrojava elemente govora mržnje ili širenja etničke netrpeljivosti u javnom prostoru, izjavama i postupcima javnih osoba, verbalne prijetnje i fizičko nasilje, oštećenje i uništavanje imovine, objekata i groblja te otpor uporabi ćiriličnog pisma, a bit će, kako je najavljeno, predstavljen premijeru Tihomiru Oreškoviću te u Evropskom parlamentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO