Članovi Predsjedništva BiH sutra u Zagrebu

Članovi Predsjedništva BiH i najviši hrvatski dužnosnici razgovarat će o nizu pitanja (Anadolija)

Dan uoči dvodnevnog službenog posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Hrvatskoj, u središtu Zagreba, na Trgu maršala Tita, osvanule su razvijene zastave BiH i Hrvatske.

U utorak i srijedu članovi Predsjedništva BiH posjetit će najviše državne dužnosnike u Hrvatskoj kako bi razgovarali o unaprjeđenju odnosa dviju zemalja na političkom i gospodarskom planu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić prvog dana posjeta sastat će se sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u njezinom uredu na Pantovčaku, gdje će biti održana ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti i svečani ručak, prenosi Anadolija.

Drugog dana službenog posjeta, u srijedu 9. ožujka, predsjedatelj Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH održat će odvojene sastanke s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom.

Teme put u EU, trgovinski sporazum, nuklearni otpad…

U najavi posjeta Čović je istaknuo kako je potrebno uspostaviti dobru komunikaciju s novom Vladom Hrvatske, a na dnevnom redu razgovora u Zagrebu naći će se većina otvorenih pitanja između dviju zemalja.

Bit će razgovarano o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma BiH s Europskom unijom, o pitanju granica kao i o gradnji odlagališta nuklearnog otpada u blizini granice s BiH, u mjestu Trgovska gora kod Dvora na Uni.

Također, bit će govora i o europskom putu BiH, pomoći koju je Hrvatska spremna pružiti na tom putu, gospodarskoj i drugim oblicima suradnje dviju prijateljskih i susjednih zemalja.

Osim tročlanog Predsjedništvo, u posjet Hrvatskoj stiže i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji će se sastati s ministrom vanjskih poslova Hrvatske Mirom Kovačem. 

Izvor: Agencije