Tužilaštvo BiH o Radončiću: Niko nije iznad zakona

Radončiću prošlog petka ponovno određen pritvor (Anadolija)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je određivanje pritvora u predmetu protiv Fahrudina Radončića dokaz postojanja pravne države i poruka da niko nije iznad zakona.

Bivšem ministru sigurnosti i predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH u petak je ponovno određen pritvor zbog kršenja mjera zabrane. Time je Sud BiH prihvatio zahtjev Tužilaštva.

Radončić je lišen slobode 25. januara, kad mu je određen jednomjesečni pritvor, a tereti se za ometanje rada pravosuđa. Polovinom februara pušten je iz pritvora uz mjere zabrane.

Bile su mu određene mjere zabrane napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa svjedocima koji su saslušani, također i zabrana davanja izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje s drugim osobama optuženim u predmetu “Bakir Dautbašić i drugi”.

Privođenje Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Tužilaštvo BiH podiglo je 5. februara optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Pravna država

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, povodom medijske kampanje lista Dnevni avaz i kontinuiranih napada na pravosuđe BiH, Tužilaštvo BiH i pojedine tužioce, Tužilaštvo BiH poručuje da je pritvaranje Radončića dokaz postojanja pravne države i poruka da niko nije iznad zakona.

“Tužiteljstvo BiH postupa po najvišim pravnim standardima i u skladu sa zakonom. Očekujemo da suđenje u ovom predmetu počne, kako bi i građani  i javnost tijekom postupka mogli vidjeti kvalitet i količinu dokaza kojima Tužiteljstvo dokazuje krivnju optuženih u ovom predmetu.”

Tužilaštvo smatra apsolutno neprimjerenim “medijske napade i konstrukcije koji dolaze iz lista Dnevni avaz, koji je pod izravnim utjecajem optuženog u ovom predmetu”.

Činjenica, navodi se u saopćenju, da će Tužilaštvo u ovom predmetu pozvati 27 svjedoka, četiri vještaka i priložiti više od 160 materijalnih dokaza, jasno govori da su potpuno neosnovane medijske konstrukcije o nekom “montiranom” ili “političkom” procesu.

“Smatramo da su ovakvi medijski pritisci i napadi na pravosuđe neprimjereni i nedopustivi, te građanima naše zemlje poručujemo da Tužiteljstvo neće popustiti pod bilo kakvim pritiscima. Iskreno nas raduje što su građani i javnost naše zemlje prepoznali napore Tužiteljstva BiH u borbi protiv korupcije i nezakonitosti, u kojoj nema niti će biti nedodirljivih i političkih zaštićenih osoba.”

Tužilaštvo BiH poručuje da će optuženi u ovom predmetu biti procesuirani kao i svi drugi optuženi, bez obzira na politički položaj, materijalno stanje ili bilo koje druge okolnosti, jer su svi građani pred zakonom jednaki.

Dnevni avaz: Nećete nas ušutkati

U saopćenju je urednički kolegij Dnevnog avaza te menadžment izdavača Avaz-roto pressa poručio Tužilaštvu BiH da ih tužioci „neće zaplašiti i ušutkati“.

U saopćenju, koje potpisuju glavni i odgovorni urednik lista Faruk Vele te generalni direktor Avaz-roto pressa Sead Numanović, navodi se: „U skladu sa svojim probosanskim opredjeljenjem, snažno smo i beskompromisno branili državne institucije, uključujući i Sud i Tužilaštvo BiH.

No, način na koji Tužilaštvo BiH, pod vodstvom glavnog tužioca Gorana Salihovića, u posljednje vrijeme radi, nameće ključna društvena pitanja koja ne možemo prešutjeti i na koja najviše institucije u ovoj zemlji, uključujući i one iznad Gorana Salihovića i Tužilaštva BiH, u interesu ove zemlje moraju odgovoriti:

Je li BiH postala policijska država i uvodi li ponovo na velika vrata famozni verbalni delikt poznat iz komunističkih režima?

Instaliraju li se i u našem društvu obračuni s medijima kakve možemo vidjeti ovih dana u Turskoj u slučaju otimanja lista Zaman i brutalnog premlaćivanja građana, ali i diljem nedemokratskih režima?

Je li Tužilaštvo BiH vrhovna institucija u ovoj zemlji koja može da proganja i medije i državne parlamentarce i udruženja, ali i građane, samo ukoliko čelništvo Tužilaštva BiH procijeni da ne rade u skladu s njihovim interesima?“

Iz Dnevnog avaza podsjećaju na upad Specijalne jedinice Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u redakciju lista, poručujući da se „sloboda i ideje ne mogu ugušiti dugim cijevima i progonima“.

„Mi, urednici i novinari Dnevnog avaza, građani Bosne i Hercegovine, ponovo poručujemo Goranu Salihoviću i politički podobnim u Tužilaštvu BiH, ma kako se zvali i koliko razgranate sheme iza njih stajale, borit ćemo se za slobodu štampe i demokratiju u BiH, jer su to najstarije vrijednosti do kojih je došla naša civilizacija“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO