Snimci poplava u Srbiji: Pala konstrukcija mosta u Novom Pazaru

Izvor: Saik Bahor / Facebook

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Sektora za izvanredne situacije Srbije evakuirali su 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama, a izvanredno stanje proglašeno je u 11 općina, saopćio je MUP Srbije.

U Lučanima je evakuirano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe. 

Ministar obrane Zoran Đorđević donio je danas odluku o angažiranju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutarnjih poslova-Sektoru za izvanredne situacije.

Kako se navodi u saopćenju, Đorđević je odluku donio po ovlaštenju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i preporuke Vlade za angažovanje raspoloživih kapaciteta.

Pripadnici Vojske Srbije angažirani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mjestima gdje je proglašena izvanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U okviru preduzetih aktivnosti, ministar Đorđević će u tijeku sutrašnjeg dana sagledati situaciju u poplavljenim područjima i obići poduzeća namjenske industrije u Lučanima i Čačku i po potrebi donijeti odluku o dodatnom angažiranju pripadnika Vojske Srbije, piše u saoćenju.

Zbog obilnih padalina na području općina Čačak, Arilje i Lučani u Srbiji proglašeno je izvanredno stanje, a tijekom noći evakuirano je 15 osoba, potvrdio je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Voda je poplavila brojne kuće i obradivo zemljište na području Lučana, Arilja, Čačka, Guče, Užica, Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Gornjeg Milanovca…

Obustavljena je i nastava u desetak škola u rudničko-takovskom kraju, u središnjoj Srbiji, javlja agencija Beta.


Rijeka je odnijela konstrukciju novog mosta kod novopazarske pijace [Saik Bahor / Facebook]

Izlijevanje rijeka prijeti i na teritoriju grada Novog Pazara, a najugroženija su mjesta oko rijeke Jošanice, gdje voda ugrožava i jedan od montažnih mostova, izjavio je za Tanjug pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović.

Rijeka se izlila i u prigradskom naselju Muru, gdje policija regulira promet. Hasanović je dodao kako je ugroženo i naselje Jusuf Potok, gdje voda prijeti izlijevanjem iz korita.

Nabujala rijeka Jošanica u Novom Pazaru [YouTube / Edin Nikšić]

Izlijevanje rijeke u Novom Pazaru [Tanjug / Edib Tahirović]

Aktivirana klizišta, ugrožene kuće

Istodobno, aktivirana su i brojna klizišta, pa su ugrožene i kuće, javlja Blic navodeći kako je najdramatičnije u Požegi koja je pod vodom. Budući da kiša i dalje pada, situacija se pogoršava.

“Na desetine poplavljenih kuća, stotine hektara zemlje pod vodom, uništeni plastenici, oštećeni putovi – epilog su kiša koje su pogodile užički kraj. Najdramatičnije je u Požegi jer je grad osvanuo opasan vodom zbog izlivanja Đetinje, Moravice i Skrapeža”, javljaju novinari Blica.

Strah od poplava i u Bijeljini

Gradska uprava Bijeljine upozorila je stanovništvo naseljeno uz rijeke da zbog vrlo visokih vodostaja Drine i Save ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti poplavljena.

Navode kako se i dalje prognozira rast vodostaja Save i Drine, što će prouzročiti izlijevanje iz korita u nebranjenim područjima.

Vodostaji manjih rijeka na teritoriju Bijeljine su u granicama normale.

Građani Srbije i dalje su u strahu, jer je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio da se i danas može očekivati od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji ponegdje i više.

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će večeras prevazići granicu redovite obrane od poplava, a kod Šapca granicu izvanredne obrane od poplava, upozorava RHMZ.

Idućih dana i na Dunavu, sve od Slankamena do Smedereva, vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovite obrane od poplava.

Žandarmerija i vojska u kriznim područjima

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić potvrdio je jutros kako je tijekom noći 15 ljudi evakuirano zbog izlijevanja rijeke Čemernice u zapadnoj Srbiji.

Za Radio-televiziju Srbije kazao je da su svi spasilački timovi na terenu, kao i da su koncentrirani na teritoriju Čačka i Užica. Najavio je i da će već danas Žandarmerija i Vojska Srbije biti upućene u krizna područja.

“Tokom cele noći bili smo u komunkaciji sa svim opštinskim štabovima za vanredne situacije, pratimo ovo stanje i daćemo sve od sebe da ne bude žrtava i da nekako i ovo sve prođe”, rekao je Marić.

Tijekom noći došlo je i do izlijevanja Bjelice na teritoriju Lučana, zbog čega je proglašena izvanredna situacija, prenosi RTS.

Voda je ušla u više desetaka kuća, poplavljeno je 500 hektara obradivog zemljišta, a obustavljen je i promet na cestama Lučani – Guča i Guča – Čačak preko planine Jelice.

Zbog prodiranja vode u glavnu trafostanicu u Guči, u tom naselju nema struje, a aktivirana su i brojna klizišta.

Situacija pod kontrolom

Načelnik Marić prethodno je izjavio da je situacija pod kontrolom, ali da su ekipe u pripravnosti zbog najavljenih novih padalina.

“Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u petak kada su svi opštinski štabovi za vanrednu situaciju u Srbiji na potencijalno kriznim mestima dobili upozorenje od strane Sektora za vanredne situacije da se podigne stepen pripravnosti i da se radi monitoring 24 sata dok padavine ne prestanu”, rekao je Marić agenciji Tanjug.

I u Beogradu je stanje redovno, kaže direktor Beokom servisa Darko Glavaš. Prema njegovim riječima, nema mjesta panici jer su trenutne padaline malo pojačanog inteziteta i “normalne za ovo doba godine”.

“Imamo redovnu odbranu od poplava. To nije ništa alarmantno. Nema mesta panici jer smo u prošlosti imali daleko veću i Savu i Dunav na teritoriji Beograda nego što je sada”, rekao je Glavaš.

Ipak, potpredsjednica vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je, pod oznakom “hitno”, sva poduzeća i agencije iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da “obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mjere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava”.

Izvor: Agencije