Polovina oboljelih od glaukoma ne zna da ga ima

Glaukom, bolest očnog živca, najčešći je uzročnik sljepoće u svijetu. Stariji od 40 godina i oni s oboljelima u porodici, rizične su grupe.

U toku je sedmica glaukoma koji za cilj ima osvijestiti građane i prevenirati ovu bolest zbog koje je u svijetu vid izgubilo pet miliona ljudi.

Na očnom odjelu zagrebačke bolnice gužva je od ranog jutra. Preventivnim pregledima želi se spriječiti bolest očnog živca.

„Došla sam sad prvi put, na televiziji sam čula da je danas taj dan”, kaže Štefanija, stanovnica Zagreba. 

„Sad već kad je besplatno, pa da pregled napravim. Imam naočale, imam problema s očima”, dodaje Mara. 

Ne zna se tačan broj oboljelih

Od glaukoma je u svijetu slijepo pet miliona ljudi, a procjenjuje se da će do 2020. ta brojka narasti na 11 miliona. Polovina oboljelih ni ne zna da ga ima, jer najčešće dolazi bez simptoma.

„Glaukom je bolest koja oštećuje očni živac, suši ga on atrofira i propada, samim tim mijenja se naše vidno polje, sužava se i nemamo više tu širinu, nego on biva sve uži”, objašnjava Mia Zorić Geber, oftalmolog.

Prevencija ne može biti jednostavnija – mjerenje očnog pritiska, najčešćeg uzročnika glaukoma, koji traje 30 sekundi.

„To je dio screeninga koji radimo zbog otkrivanja glaukoma. Ako nekome otkrijemo povišeni očni tlak, naručit ćemo ga na detaljan pregled gdje ćemo pregledati očnu pozadinu i očni živac”, kaže oftalmolog Marin Belak.

Ova akcija odvija se u 22 hrvatska grada, a pokrenuli su je oftalmolozi. Tačan broj oboljelih u Hrvatskoj se ne zna, no odgovara evropskim brojkama. Nakon 40. godine, sa porastom godina, od njega obolijeva 3-4 posto populacije.

Nema programa prevencije

U najtežim slučajevima glaukom se uklanja operacijama ili lakšima doživotnom terapijom kapima.

“Gužva je velika, jer je krenulo prije pola sata, a već smo više od 150 ljudi pregledali, dolazi starija i srednja dob”, kaže medicinska sestra Ana. 

“Prošle godine 5.100 građana je pregledano i kod sedam posto smo našli povišeni tlak, nekima smo prevenirali, a nekima sačuvali vid na postojećoj razini i tako ih spasili od mraka i sljepoće”, dodaje Mia Zorić Geber.

Koliko je slijepih u Hrvatskoj zbog glaukoma, ne postoji podatak. Međutim, istraživanje iz 2005. na tri županije kaže da je 10 posto slijepih vid izgubilo zbog te bolesti.

Ipak, nacionalnog programa prevencije u Hrvatskoj još nema. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Dramski studio Novi život jedina je hrvatska glumačka grupa slijepih, ali i najstarija na svijetu. Postoji već 65 godina. Odigrali su više od 3.300 predstava i 120 premijera. Problem je taj što još nemaju službeni status pozorišta te stalnu finansijsku održivost. Prilog Ane Mlinarić. 

Published On 26 May 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO