Izbjeglice i dalje na makedonskoj granici, drama na Lezbosu

Izbjeglicama i dalje ne dozvoljavaju da iz Grčke uđu u Makedoniju, a makedonska policija čeka jasne upute od ostalih policija na tzv. balkanskoj ruti koje izbjeglice treba puštati, a koje ne, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Iz makedonske policije kažu kako nisu dobili informacije od kolega iz Srbije da neće primiti nove izbjeglice, jer hrvatska policija nije poslala vlak da ih preuzme od njih.

Od jutros je iz kampa u Gevgeliji prema Tabanovcima, na sjeveru Makedonije, krenuo vlak u kojem se nalazila 431 izbjeglica.

“Kamp je prazan, osim što je u njemu 150 izbeglica vraćenih iz Srbije. Njih Grčka ne prihvata i tu su zaglavljeni već dve nedelje. Humanitarno su zbrinuti”, javila je Smilevska.

Makedonska policija je kasnije potvrdila kako je u tu zemlju u nedjelju ušlo 375 izbjeglica.

U međuvremenu, zbog stalnog rasta broja izbjeglica u kampu Idomeni s grčke strane UNHCR upozorava na humanitarnu krizu.

“Ovdje su većinom djeca, njih 40 posto, što znači kako je moguće da 5.000 djece živi u ovako groznoj situaciji. To je zabrinjavajuće. Nadamo se da će se Europska unija probuditi i shvatiti da se u Grčkoj događa humanitarna kriza. Izbjeglice dolaze, oni su u očajnoj situaciji. Nadamo se humanitarnom rješenju, kojim će se pomoći Grčkoj u ovoj krizi”, rekao je Babar Baloch, glasnogovornik UNHCR-a. 

Kod Lezbosa spašeno više stotina izbjeglica

Prema podacima UNHCR-a, u Grčkoj se trenutno nalazi 35.000 izbjeglica. U tu zemlju ulaze preko mora iz smjera Turske.

Obalna straža na otoku Lezbosu jutros je spasila više stotina izbjeglica, a desetak ih je spašeno od utapanja, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Među pripadnicima spasilačkih ekipa nalaze se ljudi iz cijele Europe. Svakodnevno pomažu izbjeglicama koje stižu iz ratom ugroženim država Bliskog i Srednjeg istoka.


Spasilačke službe danonoćno osmatraju more [Đorđe Kostić / Al Jazeera]

“Ova izbjeglička kriza je i kriza europske solidarnosti koje nedostaje. Moramo izaći s jasnim rješenjima, brzim akcijama. Grčka se mora podržati u ovoj situaciji”, ukazuje Boris Češikov iz UNHCR-a.

Kad stignu na Lezbos, izbjeglice registriraju u kampu Moria gdje se odmaraju, a nakon toga brodovima putuju ka Ateni.

Od početka godine tursko-grčku granicu prešlo je 75.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO