Hadžialić: Švedska želi investirati u BiH

Ministrica obrazovanja Švedske Aida Hadžialić boravi u zvaničnoj posjeti BiH (Anadolija)

Švedska daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji (EU), poručila je ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske Aida Hadžialić, koja boravi u službenom posjetu BiH.

Prvog dana posjeta sastala se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a na sastanku je bilo riječi o proširenju suradnje dviju država, posebno u području gospodarstva.

Istaknula je kako u Švedskoj živi 80.000 građana podrijetlom iz BiH, što čini “veliku dijasporu”, odnosno ljude koji nisu zaboravili domovinu.

“Došla sam u Sarajevo uvjerena da se može ojačati saradnja naše dvije države. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i to raditi s velikim srcem. Nije samo pitanje bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišta. Vjerujemo da BiH i druge države regije mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, a na zadovoljstvo svih”, rekla je Hadžialić.

Dodala je kako Bosna i Hercegovina treba biti članica EU-a te kako je na njezinom europskom putu Švedska podržava.

“Švedska podržava taj smjer. Prijatelji smo Bosne i Hercegovine, jer znamo da je progresivna BiH u EU važan dio budućnosti svih građana BiH”, rekla je.

BiH će prezentirati svoje projekte u Švedskoj

Budući da je na čelu Ministarstva obrazovanja, Hadžialić je podsjetila kako je upravo obrazovanje temelj države.

“Mislim da naša država ima dosta znanja i tradiciju ulaganja u školstvo. To je centralno za gradnju uspješne države, jake na globalnom tržištu. Mislimo da mi iz Švedske možemo podijeliti naše znanje kako bi ojačalo školstvo u BiH, kako bi se ljudima pružila bolja budućnosti u ovoj državi”, zaključila je Hadžialić.

Suradnja Švedske i BiH može se dodatno ojačati, jer su te dvije države itekako povezane, rekla je Hadžialić, inače najmlađa članica Švedske vlade.

“Zatražili smo prezentaciju naših ekonomskih potencijala u Švedskoj, pa ćemo pokušati dogovoriti jedan forum gdje ćemo predstaviti projekte iz oblasti energetike, drvne i metalne industrije i svih drugih oblasti gdje ima kapaciteta za ekonomsku saradnju. Još jednom zahvaljujem na snažnoj podršci Švedske našem evropskom putu”, rekao je Zvizdić.

Istaknuo je kako je posjet ministrice Hadžalić Bosni i Hercegovini i emotivan, jer je riječ o ministrici koja korijene ima upravo u BiH.

Iako su i mnoge novinarske ekipe imale brojna pitanja za švedsku ministricu, nije im bilo dozvoljeno postavljati ih uz napomenu kako Hadžialić predstoje brojni sastanci.

Inače, Aida Hadžialić je rođena u Foči 1987. godine, a kao petogodišnjakinja je odselila u Švedsku. Po zanimanju je pravnica. Obavljala je i dužnost zamjenice gradonačelnika Halmstada.

Izvor: Agencije