Federacija BiH između dva zakona o radu

Poslodavci u entitetu Federacije BiH duže od pola godine primjenjuju novi Zakon o radu.

Sada kada ga je Ustavni sud Federacije osporio, nastoje doći do odgovora hoće li oni trpjeti posljedice, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Direktor tešanjske kompanije Mann+Humel priznaje da ne zna prema kojem zakonu, u ovom periodu, treba da posluje njegova firma sa više od 500 zaposlenih.

„Problemi se najviše manifestuju na način da smo mi pokrenuli niz aktivnosti vezano za dokumente koji su nižeg nivoa, to su kolektivni ugovori, koje smo mi u situaciji ponovo sada da prolongiramo jer je novi zakon – odnosno novi stari zakon stavljen ad akta”, kaže Mahmut Galijašević, direktor kompanije Mann+Hummel.

Osim toga, ova je firma sada prolongirala i izradu novog pravilnika o radu, a na novonastalu situaciju mogli bi reagirati i njihovi njemački vlasnici.

Situacija koja nikom ne odgovara

„Zapadni vlasnici ne očekuju da se takvi propusti prave u ozbiljnim državama. I to je problem. Jer ako imate kapital i hoćete da investirate onda očekujete da ta država bude ozbiljna. Jer vi pravite ozbiljan biznis. To nije igra”, kaže Galijašević.

Ova situacija ne odgovara nikome, rečeno je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća. Koliko će neizvjesnost trajati, Vlada ne zna.

“Kada će se to desiti, kada će Dom naroda odlučivati o Zakon, mi zaista za sada ne znamo”, kaže Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH. 

Kada se Zakon vrati pred Dom naroda, bitno je da bude usvojen u istovjetnom tekstu jer bi i najmanje izmjene dovele u pitanje sve dogovoreno nakon usvajanja.

Više u videosnimku

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Ustavni sud Federacije BiH presudio je da je Zakon o radu Federacije BiH donijet suprotno Ustavu.Sjednica Doma naroda na kojoj je usvojen Zakon o radu nije održana u skladu sa Pravilnikom o radu i Ustavom.Zakon je stavljen van snage.

U Federaciji BiH održan je sastanak socioekonomskog vijeća: Sindikat, poslodavci i Vlada Federacije. Glavna tema bile su jučer usvojene Izmjene Zakona o radu. Sindikat zamjera vladi što nisu bili uključeni u izmjene.

Ustavni sud Federacije BiH presudio je da je Zakon o radu Federacije BiH donijet suprotno Ustavu. Sud obrazlaže da sjednica Doma naroda FBiH na kojoj je usvojen Zakon o radu nije održana u skladu sa Pravilnikom o radu i Ustavom. Tom presudom Zakon je stavljen van snage i o njemu će se Dom naroda ponovo […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO