Sabor smijenio direktora HRT-a

Darinko Kosor (u pozadini) jučer je izjavio: "Ili će se svi resetirati, ili idemo na nove izbore" (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski sabor u petak je vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a imenovao Sinišu Kovačića, novinara i urednika na javnoj televiziji, dok je dužnosti glavnog ravnatelja razriješio Gorana Radmana.

Sabor je o imenovanju i razrješenju odlučio većinom glasova. Za Kovačićevo imenovanje izjasnilo se 79 zastupnika, 18 ih je bilo suzdržano, a 15 protiv. 

Radman je dužnosti razriješen sa 78 glasova ‘za’, 29 suzdržanih i četiri protiv. 

Postupak Radamanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor HRT-a stavljajući mu na teret da nije poštovao Zakon o HRT-u, odnosno da ta kuća nije vodila odvojeno knjigovodstvo za javne i komercijalne prihode.

Goran Radman u četvrtak je izjavio da nema sumnje da je motiv, povod i razlog prijedloga za njegovu smjenu isključivo političke prirode.

Domoljubna koalicija: Nema krize

On je, između ostaloga, rekao novinarima da su građani Hrvatske svjedoci da se s najviših političkih pozicija govorilo da njegov ostanak na ovom mjestu nije moguć i da ovaj medij mora više biti na usluzi i raspolaganju nove političke vlasti.

Kazao je i kako je do sada već podizao tužbe zbog klevete, rekavši da su optužbe izrečene na njegov račun u proteklim danima netočne.

U hrvatskoj Vladi u petak je održan sastanak svih predstavnika Domoljubne koalicije. Predstavnici stranaka demantirali su da postoji kriza, a na sastanku su, kažu, dogovorili novi način rada.

Manje stranke u koaliciji otvoreno su posljednjih dana iznosile svoje nezadovoljstvo i isticale kako Vlada mora raditi brže.

Prošlo je mjesec i pol otkako je vlada potvrđena, a još nisu izabrani svi zamjenici i pomoćnici u ministarstvima. Također, više od mjesec dana nije izabran novi ministar branitelja.

Darinko Kosor, predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), koja je u sastavu Domoljubne koalicije, rekao je u petak nakon sastanka koalicije u Vladi da se radilo o sastanku dogovorenom prije tjedan dana te da su na njemu dogovorili da će odsad imati redovne koordinacije na kojima će se usuglašavati te da se procesi trebaju ubrzati.

Kosor: Resetiranje ili novi izbori

“Ovo je redovni sastanak koji smo dogovorili prije tjedan dana, nije uzrokovan ničime. Iskoristili smo ga da se dogovorimo oko dvije stvari – da se procesi trebaju ubrzati, što je dogovoreno jednoglasno te da ćemo odsad imati redovne koordinacije na kojima ćemo se usuglašavati”, istaknuo je Kosor, prenosi Hina.

Na novinarski upit što točno znači ubrzavanje procesa, rekao je da će se to vidjeti kroz njihove aktivnosti kroz Sabor i Vladu Hrvatske.

Upitan je li odlučeno ‘resetirati’ se ili ići na nove izbore, što se odnosilo na njegovu jučerašnju poruku koalicijskim partnerima, odgovorio je da je sve rekao ranije.

Predsjednik HSLS-a, u četvrtak je, nezadovoljan načinom rada saborskih odbora te funkcioniranjem Vlade, nakon što je bez formalnog objašnjenja odgođena sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, čiji je član, a koja je trebala utvrditi prijedlog razrješenja ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, poslao oštru poruku koalicijskim partnerima, izjavivši: “Ili će se svi resetirati, ili idemo na nove izbore”.

Kosor je tada rekao da je u vladajućoj koaliciji puno problema, da bi “mogao dva dana pričati” o njima. 

Izvor: Al Jazeera i agencije