Nikolić raspisao vanredne izbore za 24. april

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Ukaz o raspuštanju Parlamenta ove države i raspisao vanredne republičke izbore za 24. april, prenosi agencija Tanjug.

Nikolić je rekao kako je došlo vrijeme za ispitivanje podrške, jer „reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne – da li podržavaju reforme ili postoji neka bolja ideja i možda neko drugi ko zaslužuje poverenje građana“.

 

Nakon što je potpisao ukaz o raspuštanju Parlamenta i raspisivanju izbora, predsjednik Srbije je pozvao građane i učesnike izbora, ali i medije na fer i demokratsku utakmicu, izrazivši uvjerenje kako će Srbija nakon izbora nastaviti s reformama i kako neće odustati od puta kojim sada ide.

Nikolić odgodio posjetu BiH za jesen

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u telefonskom razgovoru s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem prihvatio njegov prijedlog da se najavljena službena posjeta Nikolića Sarajevu odgodi za jesen zbog izbora u Srbiji, saopćila je danas služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Nikolić i Izetbegović razgovarali su o bilateralnoj saradnji, predstojećem susretu u Sarajevu i izazovima s kojima se suočava regija, prvenstveno kada je u pitanju migrantska kriza, javljaju agencije.

U povodu izbjegličke krize koja potresa cijelu regiju, Nikolić je naglasio kako je Evropska unija na velikom ispitu i izrazio sumnju u pronalaženje rješenja, koje će biti pravično za sve zemlje pogođene krizom.

„Kada se voda zamuti, čisti se na izvoru, a ne na ušću“, konstatirao je Nikolić.

Izetbegović je izrazio privrženost dobrosusjedskim odnosima Srbije i BiH te izrazio zabrinutost u povodu novog vala izbjeglica koji se očekuje na proljeće.

Nikolić je odgovarajući na pitanja novinara rekao kako bi želio da pobijedi SNS, ali da će isto tako moći sarađivati sa svakom vladom.

„Neću ja da budem razočaran ako pobede drugi“, rekao je i dodao kako nije siguran da bi se poslije drugačijeg izbornog ishoda nastavile reforme, a njegova je želja, kako je istakao, da pobijedi ideja koja je dobra za Srbiju.

Predsjednički angažman

Ocijenio je i kako je vlada u prethodnom periodu učinila mnogo, pokrenula čitav sistem reformi za koje mora osigurati novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi radi po volji građana.

„Očekujem fer i demokratske izbore“, rekao je Nikolić i istakao kako ne sumnja u regularnost izbora.

Podsjetivši kako je Srbija sve svoje političke probleme rješavala vanrednim izborima i kako su građani uvijek bili u pravu kad izaberu, predsjednik Srbije je istakao kako će sve institucije države funkcionirati, iako će izbori biti održani na nekoliko nivoa.

Na pitanje hoće li se na neki način angažirati u izbornoj kampanji poručio je:

„Neće me biti sramota ako neko iz SNS-a zatraži moju pomoć da tu pomoć i pružim.“

Istakavši kako se nada da će država nastaviti sa reformama i neće odustati od tog puta, Nikolić je poručio kako će opozicija na izborima imati priliku provjeriti koliko je traga ostavila među građanima svojim djelovanjem.

Odmah je uslijedila i reakcija opozicije.

“Da su pošteni izbori ne bi predsednik, raspisujući izbore, rekao za koju stranku navija. Nije to baš ni prirodno. U svakom slučaju, mi ćemo se boriti i u ovakvim nemogućim uslovima jer verujemo da građani Srbije zaslužuju da u parlamentu imaju stranke koje će se boriti za njihovu budućnost”, rekao je Bojan Pajtić, predsjednik Demokratske stranke.

I pokrajinski i lokalni istovremeno

Ranije su u Novom Sadu predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednik vojvođanskog Parlamenta Ištvan Pastor saopćili kako će pokrajinski i lokalni izbori biti održani istovremeno sa parlamentarnim.

Pastor i Gojković su napomenuli kako je istovremeno održavanje tih izbora politički, ekonomski i društveno najisplativije.

Predsjednik Parlamenta Vojvodine je potvrdio kako će 22. marta raspisati pokrajinske izbore, a liderka Skupštine Srbije kako će početkom naredne sedmice raspisati lokalne izbore.

Kada je riječ o lokalnim izborima, Gojković je rekla kako 14 općina u Srbiji sada neće imati izbore, a da ona čeka kraj određenih radnji u Voždovcu i Zemunu kako bi vidjela hoće li u svim općinama u Beogradu biti raspisani izbori.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO