Šešelj održao konferenciju za novinare

Vojslav Šešelj, nakon što je saznao da je slobodan čovjek nakon presuda Haškog tribunala, kazao je kako su sudije u njegovom slučaju pokazali „profesionalizam, čast i obraz“, te dodao kako ga je sud ipak trebao „makar malo pecnuti“.

Šešelj je na konferenciji za novinare u prostorijama SRS-a, nedugo poslije izricanja presude u Haškom tribunalu, rekao da je od početka znao da mu nijedan zločin ne mogu dokazati.

“Posle me više, kad sam pobedio, nije ni interesovala izrečena presuda, prođoh bez kazne a možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne besne ovoliko srpski neprijatelji i van Srbije i u Srbiji”, rekao je Šešelj.

„Ovog puta, posle tolikih procesa koji su kažnjeni drakonskim kaznama, pokazalo se dvoje časnih sudija koji su pokazali da su profesionalizam čast i obraz iznad svakog pritiska i doneli jedinu moguću presudu“, poručio je Šešelj.

On je izrazio žaljenje što njegovi, kako je naveo, bliski prijatelji, Milan Martić, Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić i mnogi drugi „nisu imali u sudskom veću časne i poštene sudije“, navodeći kako bi i oni u tom slučaju bili oslobođeni.

Bez promjene stava

Istakao je kako, nakon presude, da se njegov stav prema sudu „nije se ni za dlaku promijenio“.

„Iskreno, kada sam završio posao nije me interesovala presuda. Prođoh bez kazne, ali samo mogao makar malo da dobijem, da me pecne.“

Sud je jutros izrekao oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice: progon kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao kršenje zakona i običaja rata, mučenje kao kršenje zakona i običaja rata, okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja rata, deportacija kao zločin protiv čovječnosti, nehumana djela i prisilno premještanje zločin protiv čovječnosti, bezobzirno razaranje grada kao kršenje zakona i običaja rata, uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih i obrazovnih kao kršenje zakona i običaja rata, pljačkanje javne i privatne imovine kao kršenje zakona i običaja rata.

Na pitanje novinara da li će sad ideja „Velike Srbije“ umrijeti, obzirom na to kako je u sudskom postupku rekao da što bude veća kazna to će ideja biti jača, Šešelj je odgovorio kako je to logično pitanje, ali da je ideja „Velike Srbije“ snažna i bez njega.

„Svojim političkim angažovanjem delićem sam doprineo toj ideji, ali ona je besmrtna“, rekao je.

Upitan da li će tužiti Haški tribunal za odštetu, odgovorio je kako je potrebno sačekati da se vidi da li će tužilaštvo podnijeti žalbu i podsjetio kako je još 2012. podnio odštetni zahtjev, kojim od tribunala zahtjeva 12 miliona eura.

Kako je dodao, taj zahtjev bi sad mogao biti povećan na 14 miliona eura kako bi nadoknadio „psihičku patnju“ dok je četiri godine čekao presudu i strepio od nje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Oslobađajuća presuda Šešelju po svih devet tačaka optužnice: progon, ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, mučenje, okrutno postupanje, deportacija, nehumana djela, bezobzirno razaranje gradova, pustošenje, uništavanje vjerskih i obrazovnih objekata, pljačka javne ili privatne imovine. Naš gost u Hagu je Saša Obradović, pravni zastupnik Vlade Srbije.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO