Reakcije nakon presude Šešelju: Šok i nevjerica u BiH i Hrvatskoj

Povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala Vojislavu Šešelju, sedamdesetak aktivista Platforme 112 i Centra za žene žrtve rata organiziralo je protestno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

U polukrugu se okupilo sedamdesetak aktivista kako bi iskazali nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Šešelju u Haagu.

U mirnom stajanju, svaki od aktivista u rukama je držao papir sa imenom mjesta u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini u kojem se osjetilo djelovanje Šešeljeve ideologije, javlja Anadolija.

Martina Horvat iz Udruge Gong kazala je u ime organizatora kako su se aktivisti okupili prije svega u znak solidarnosti sa žrtvama rata.

“Smatramo da je ovom presudom ponovno nanesena nepravda žrtvama rata i stvorena dodatna viktimizacija”, kazala je Horvat te iskazala nadu kako će ta nepravda biti ispravljena drugostepenom presudom. 


Protestno okupljanje u Zagrebu [Anadolija]

U Sarajevu, nekoliko predstavnika organizacije Mladi za ljudska prava također su odlučili poslati poruke podrške svim civilnim žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji. 

Predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ranije su izrazili razočarenje oslobađajućom presudom.

Izetbegović: Zločini opisani imenima i brojkama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras, gostujući u Dnevniku BHT1, da je iznenađen oslobađajućom presudom Šešelju te da je “potpuno jasno da je Šešelj naoružao, inspirisao i okuražio zločince da uđu u BiH i Hrvatsku i naprave etnička čišćenja”.

Istakao je da je u optužnici protiv Šešelja sve jasno opisano imenima i brojkama, gdje i šta se sve desilo nakon Šešeljevih intervencija.

“Danas smo doživjeli da sudija kaže da je njegov poziv da se ‘balije’ i ‘pagani’ odstrane iz Zvornika, ustvari bilo podizanje morala vojske. Takvo je bilo obrazloženje presude”, istakao je Izetbegović, dodajući da će se kasnije vidjeti šta će biti u žalbenom postupku.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva mišljenja je da će ova presuda privremeno utjecati na odnose u regiji te da će se stvari u tom pogledu privremeno promijeniti.

“Svaki put kada imamo presudu ili manifestaciju kao što je prošlogodišnje obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, podignu se strasti i temperatura”, kazao je, ocijenivši da će, ipak, ovakve presude dovesti do priznanja i prihvatanja nekih stvari.  

Napomenuo je da čak i u oslobađajućoj presudi Šešelju postoji suštinski dio koji opisuje šta se u BiH desilo, kao i još obuhvatnije u presudi od prije par dana – šta se desilo pod vladavinom Radovana Karadžića. 

Međutim, Izetbegović naglašava da zbog toga ne misli kvariti odnose na Balkanu.

“Kanimo ići dalje ka pomirenju, ali bitno je imati te činjenice potvrđene i u Haškom tribunalu, za ne daj Bože, neke nove pokušaje da se narod ponovo uvuče u zla kakva su ovdje rađena prije 20 godina”, kazao je.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je u četvrtak kako ne razumije kako je Raspravno vijeće Haškog tribunala moglo donijeti oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju kada je jasno kako je riječ o osobi koja je dokazano sudjelovala u agresiji na BiH.

“Ne mogu razumjeti da neko ko je dokazano sudjelovao u agresiji na BiH bude oslobođen”, kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu neposredno nakon što je vijeće ICTY-a oslobodilo optuži Šešelja za sudjelovanje u ratnim zločinima na području Hrvatske, BiH i Vojvodine.

Zvizdić je najavio kako će pažljivo analizirati presudu i vjerovatno dodatno komentirati odluku sudskog vijeća.

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković je kazao:

„Ovo je poraz Haškog suda, tužiteljstva. Svi znamo šta je čovjek počinio u Vukovaru i nije pokazao kajanje. Sad pali europske zastave.“

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara smatra kako je „ovo trebala biti presuda velikosrpskoj politici“.

„Hrvatskom narodu ovo je poruka kako se treba uzdati u sebe, a ne računati na pomoć međunarodnih elemenata, jer, kako su promatrali zločine, tako su izrekli presudu.“

Udruženje Documenta – centar za suočavanje prošlošću smatra kako je Vojislav Šešelj “simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike koja je za posljedicu imala protjerivanje desetina tisuća ljudi i ubojstva njih gotovo 905, kao i razaranja cijelih sela i vjerskih objekata, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini”.

Smatraju da je optužnica tužilaštva bila konfuzna, da su kontinuirano vršene opstrukcije sudskog procesa te kako je procesni kapacitet sudskog vijeća bio neadekvatan da se takve pojave neutraliziraju.Sve to rezultiralo je, poručuje Documenta, najporaznijom prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) do sada.

Hartmann: Apsolutno šokantno

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica tužiteljstva ICTY-ja, za Al Jazeeru je govorila kao novinarka koja je izvještavala tokom ratova na Balkanu.

„Govorim kao novinar koji je pokrivao te terene. Srela sam i Šešelja na terenu i njegove trupe na terenu. Ovo je apsolutno šokantno jer ne opisuje šta se dešava. On je doveo te trupe, posjećivao ih, govori su bili i u Beogradu i terenu. Povijest se ne piše u sudnici. Šešelj sada može nastaviti sa ekstremističkim govorima.“

‘Najveća sramota’

Liga socijaldemokrata Vojvodine je saopćila kako je šokirana presudom Vojislavu Šešelju.

„Svi proterani i unesrećeni devedesetih zaslužuju pravdu“, istaknuto je u saopćenju LSV-a koje je potpisao predsjednik Nenad Čanak.

Presuda Haškog tribunala za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije (ICTY), po kojoj je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nevin po svim tačkama optužnice je „najveća sramota“, kazao je za Al Jazeeru aktivista za ljudska prava iz Zagreba Zoran Pusić.

„Ovo je najveća sramota Haškog suda, a jednako bi bila najveća sramota bilo kojeg općinskog suda u ovoj našoj, tako da kažem, balkanskoj vukojebini. Smatram da je ovakva presuda jedan veliki korak unazad za cijeli svijet“, istakao je Pusić.

Ivan Jovanović, stručnjak za međunarodno humanitarno pravo iz Beograda, ističe kako sama oslobađajuća presuda za njega nije iznenađenje koliko samo obrazloženje odluke Sudskog vijeća Haškog tribunala.

„Oslobađajuća presuda nije toliko iznenađenje, ali je za mene zapanjujuće obrazloženje, naročito pojedini delovi. Pre nekoliko dana sam rekao da je moja procena da je 30 odsto da bude slobodan jer zločini koji ga terete jesu ozbiljni, ali veza između Šešelja i zločina koji su počinjeni na terenu je bila teško dokaziva“, naveo je on za Al Jazeeru.

Novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo iz Haga javlja kako su svi bili iznenađeni, pa i šokirani odlukom Tribunala jer se više razmatralo o tome kako će se Šešelj vratiti u Hag u slučaju osuđujuće presude.

Nova odluka sa novim vijećem

Pravni predstavnik Srbije Saša Obradović za Al Jazeeru je kazao:

„Presudom sam na neki način iznenađen jer nismo mogli pretpostaviti ovakav ishod presude. Mi smo samo dobili novu odluku sa novim sudijom u Veću. Zadovoljan sam što neke od naših teza protiv Hrvatske su ponovljene“, istakao je.

Nekadašnja direktorica Fonda za humanitarno pravo i antiratna aktivistica Nataša Kandić nazvala je u četvrtak „iznenađujućom“ presudu Šešelju pred Haškim tribunalom i ocijenila kako se ona teško može održati u žalbenom postupku.

„Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivrječi nekim sudski utvrđenim činjenicama… Presuda teško da se može održati, jer je navedeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj“, rekla je Kandić za agenciju Beta.

Ona je rekla kako se očekivalo da Šešelj bude oslobođen po osnovi optužbe za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, što je sudija Jean Claude Antonetti predlagao još 2011. godine, zbog svrsishodnosti daljnjeg vođenja postupka.

Po njenoj ocjeni, neka obrazloženja oslobađajuće presude „protivrječe zdravom razumu“, poput onog da je političko mišljenje govor Šešelja u Skupštini Srbije kako „neće ubijati Hrvate, već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide što će“.

Ogorčene žrtve

Predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ Munira Subašić presudu je dočekala u memorijalnom centru u Potočarima, gdje su ukopane žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine.

„Ja sam šokirana. ‘Čestitam’ haaškom tribunalu jer je ponovo oslobodio Srbiju odgovornosti“, kazala je Subašić javnom servisu BHT 1.

Izrazila je nadu kako će Žalbeno vijeće ICTY-a presudu ipak preinačiti jer će u protivnom žrtve će postati zločinci, a zločinci žrtve.

Bivši logoraši u BiH ogorčeni su oslobađajućom presudom Šešelju u Hagu. Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković u nevjerici je nakon oslobađajuće presude Šešelju.

„Ne zna čovjek šta da kaže, možda je najbolje da šuti. Mislim da je to dno. Slušajući ovu presudu kao da nije bilo tužilaštva. Kao da je sudsko vijeće tek danas, jučer skupljeno, kao da ništa nisu imali pred sobom”, rekao je Mešković.

I Almin Dželilović izrazio je razočarenje ovakvom presudom.

„Na neki način je i očekivano jer se vidi da se sve svodi, nakon presude Radovanu Karadžiću, nakon smrti Slobodana Miloševića, da se Srbija izuzme od svog uticaja za rat u BiH, da se ovo sve svede na neki građanski rat koji ovom presudom Šešelju potencira međunarodna zajednica”, istakao je Dželilović.

Mišljenja je da je riječ „o političkoj presudi, presudi koja ide na dušu i međunarodnom sudu u Hagu, presuda koja će teško pasti porodicama žrtava i svima onima koji su bili 1991. i 1992. u Hrvatskoj i BiH“.

„Koja uloga je bila prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma uopšte pozivati predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i Hrvatske Franju Tuđmana ako je to, kako tvrdi međunarodna zajednica, bio građanski sukob”, poručio je Dželilović.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna kako nije iznenađen sadržajem presude Šešelju, jer je još iz procesa suđenja bilo potpuno jasno da je, kako kaže, Tužilaštvo Haškog tribunala pokrenulo još jedan neutemeljen i politički, a ne pravni proces.

„Izricanje presude Šešelju danas u Haškom tribunalu potvrdilo je sav besmisao ‘međunarodne pravde’ koja se pokušala promovisati putem ovog tribunala. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog“, ocijenio je Dodik. 

„Siguran sam da će haški proces protiv Vojislava Šešelja dati veoma značajan doprinos pravnoj nauci, ali i da će poslužiti kao još jedan dokaz pravnog beščašća koje godinama promoviše Haški tribunal. Odlazeći dobrovoljno u Hag kazao je da ide da pobijedi Haški tribunal. I pobijedio je.“

Izvor: Al Jazeera i agencije