Video: Besplatna kafa izbjeglicama u Preševu

 

 

Kafić “Umbrela” u srbijanskom Preševu izgleda kao i svaki drugi ugostiteljski objekat tog tipa, ali se izdvaja po jednom – sve je besplatno izbjeglicama koje se nalaze u obližnjem kampu i koji se žele domoći Evrope, te humanitarnim radnicima koji im pomažu.

Preševo je velika stanica izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike, koji u ovaj grad dolaze preko Turske, Grčke i Makedonije.

“Umbrela” se nalazi tek nekoliko koraka od centra za prijem izbjeglica na granici Srbije i Makedonije.

Ovaj kafić napravio je Valon Arifi, koji kaže za Al Jazeeru: “Želimo nešto napraviti normalno za njih [izbjeglice], da se osjećaju kao i svi mi, ništa više ili manje nego mi.”

Trenutno su u ponudi samo kafa i kroasani, a uskoro će je upotpuniti i sendviči.

U planu i internet

Istovremeno mnoge druge balkanske države, poput Makedonije, Grčke i Bugarske, zatvaraju granice za izbjeglice i migrante, te izazivaju ljutnju i očaj na granicama duž Balkanske rute.

Vrata “Umbrele” su otvorena za sve.

“Samo u preševskom izbjegličkom kampu ovi ljudi, koje nazivamo izbjeglicama, mogu dobiti papir uz čiju pomoć se mogu kretati kroz Srbiju. U našem baru je svako dobrodošao”, dodaje Arifi.

Jedan od gostiju “Umbrele” je i Marokanaca Tareq.

“Kažem vam, kada pijem kafu u ovom kafiću osjećam da je to prva dobra stvar koju sam imao na ovom teškom putovanju”, govori.

“Umbrelu” finansira Međunarodni komitet za pomoć, a Arifi ima velike planove za njegovu budućnost, kao što je mogućnost internetskog komuniciranja izbjeglica i migranata s njihovim porodicama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Da je nastavak puta omogućen samo za Sirijce i Iračane, potvrdili su i u preševskom izbjegličkom kampu.Zoran Kosanović provjerio je šta se događa na jugu Srbije odakle je nekoliko stotina izbeglica posljednjih dana vraćeno u Makedoniju.

Published On 23 Feb 2016

Transport izbjeglica, na dijelu balkanske rute kroz Srbiju, od skoro je preuzelo državno preduzeće Lasta.Nadležni tvrde da je prevoz sada mnogo organizovaniji i sigurniji.Međutim, cijena karte i dalje za mnoge putnike sa Bliskog istoka predstavlja veliki problem. 

Published On 20 Feb 2016

U prvoj tački na izbjegličkoj ruti kroz Srbiju, u prihvatnom centru u Preševu otvoreni su novi kapaciteti za privremeni boravak izbjeglica.Osim novih paviljona za smještaj i neophodne infrastrukture, otvoren je i dječji kutak te ambulata za zbrinjavanje izbjeglica.Predstavnici UNHCR-a najavljuju dodatne donacije za još blizu 600 mjesta u centru.Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u Preševu […]

Published On 16 Feb 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO