Smijenjen direktor HRT-a, najavio tužbe

Smijenjeni glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije  (HRT) Goran Radman izjavio je da nema sumnje da je motiv, povod i razlog prijedloga za njegovu smjenu isključivo političke prirode.

On je rekao novinarima da su građani Hrvatske svjedoci da se s najviših političkih pozicija govorilo da njegov ostanak na ovom mjestu nije moguć i da ovaj medij mora više biti na usluzi i raspolaganju nove političke vlasti.

”Procedura koja je prethodila za moje razrješenje bila je korumpirana i delegitimirana. U meritumu zahtjeva ne stoji ništa što bi moglo poslužiti kao zakonita osnova za moje razrješenje. Ukoliko se prihvate tako obrazloženi razlozi to bi moglo imati opasne posljedice po HRT kao i po Republiku Hrvatsku”, rekao je Radman, a prenosi Jutarnji list.

”Postoji opasnost, ako se mišljenje Nadzornog odbora prihvati legitimnim, da to izravno može imati implikacije za obveze koje je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju. Netko može, po toj osnovi, podnijeti tužbu protiv Hrvatske, a onda u cijelom daljnjem postupku HRT može imati ozbiljnih posljedica. To je sve poslužilo kao paravan za moju smjenu, a oni koji su to napravili nisu bili svjesni posljedica”, kazao je.

‘Nikad nisam bio u sukobu interesa’

Radman je kazao kako je do sada već podizao tužbe zbog klevete, rekavši da su optužbe izrečene na njegov račun u proteklim danima netočne.

“Nikada od Povjerenstva za sukob interesa nisam zatečen u sukobu interesa. Znate da sam u sporu s Povjerenstvom”, kazao je.

Ranije u četvrtak, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije sa sedam glasova za i tri suzdržana glasa odlučio se za smjenu Radmana. Svoj prijedlog Odbor će proslijediti Hrvatskom saboru, koji će donijeti konačnu odluku.

Njegovu smjenu početkom tjedna jednoglasno je zatražio Nadzorni odbor HRT-a. Smatraju ga odgovornim jer HRT od 1. siječnja ove godine nije počeo odvojeno voditi javne i komercijalne troškove televizije, što je od javne televizije zatražila Agencija za elektroničke medije. 

Radman, koji na saborski odbor nije bio pozvan, rekao je da nema razloga za njegovu smjenu jer HRT posluje po zakonu.

HDZ je predložio novinara i urednika Sinišu Kovačića za vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a.

‘Ili se ‘resetirati’ ili idemo na nove izbore’

Za Kovačića se izjasnilo sedam članova Odbora iz redova HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila trojica članova iz SDP-a i HNS-a. 

Sjednica je bila zakazana za 8:30, ali je nekoliko minuta prije početka otkazana. Kritike na račun funkcioniranja Vlade uputili su partneri iz Domoljubne koalicije.

“Vijeće za suradnju ne funkcionira, Vlada RH ne funkcionira, Sabor raspravlja o dokumentima iz 2014. godine, nismo danas održali ovaj odbor. Ili se ‘resetirati’ ili idemo na nove izbore”, rekao je predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon svake promjene vlasti u Hrvatskoj HRT je na udaru vladajućih, struka upozorava na funkciju javnog servisa.

19 Feb 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO