Podjele u hrvatskoj vlasti, spominju izbore

Sjednica Odbora za medije Hrvatskog sabora, na kojoj je smijenjen glavni ravnatelj Hrvatske radio-televizije (HRT) Goran Radman, kasnila je dva sata što je bilo dovoljno za nezadovoljstvo HDZ-ovih koalicijskih partnera, koji tvrde – Vlada ne funkcionira dobro.

Kao jedno od rješenja problema spominju se i novi izbori.

Početak sjednice na kojoj se trebalo raspravljati o sudbini prvog čovjeka HRT-a, odgođen je samo nekoliko minuta prije održavanja bez pojašnjenja zašto.

“Izgleda da u vladajućoj koaliciji i dalje pucaju odnosi, da se ne mogu dogovoriti tko će staviti šapu na HRT”, ocijenio je Nenad Stazić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Odgađanje sjednice odbora čiji je predsjednik HDZ-ovac, naljutilo je i partnere u Domoljubnoj koaliciji.

“Ovakav način rada, i saborskih odbora i funkcioniranja Vlade u cjelini, što se mene tiče – više nema nikakvog smisla. Mislim da građani ovo više ne razumiju i ne podržavaju. Ili će se svi resetirati ili idemo na nove izbore”, najavio je Darinko Kosor iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), koja je članica Domoljubne koalicije.

Sporna imenovanja

Vlada još nije imenovala sve pomoćnike i zamjenike ministara, Ministarstvo branitelja nema prvog čovjeka. Više od mjesec čeka se premijerov stav o smjeni šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, koju je pokrenula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Most i HDZ prije nekoliko dana sukobili su se oko nadležnosti nad Ministarstvom unutarnjih poslova, a Vijeće za suradnju, kao savjetodavno tijelo, nije se sastalo više od tri tjedna.

“Teško mi se sjetiti kad smo se sastali, još mi se teže sjetiti koju smo odluku donijeli, a pogotovo se ne mogu sjetiti što je od toga provedeno. Ponovit ću: volove se veže za rogove, ljude za riječ, a političke stranke za potpisane sporazume”, rekao je Pero Ćorić iz Hrvatske stranke prava Dr. Ante Starčević.

Remetilačkim faktorom Ćorić smatra Most koji, pak, negira da postoji sukob s HDZ-om. Kritike vide kao sitne interese malih stranaka u Domoljubnoj koaliciji.

“Naravno da je Most kriv jer se nije podijelilo više fotelja koje bi se puno lakše podijelile da je većinu u Saboru imala sama Domoljubna koalicija. Hoće li biti smjena? Da. No, zalažemo se za javne natječaje, ne čistke. Sitne stranke iz Domoljubne koalicije su htjele profitirati, ali im rezultati izbora to nisu dozvolili”, rekao je Ivan Kovačić iz Mosta.

HDZ smiruje situaciju

Cijelu situaciju smiruje HDZ-ov Ivan Šuker. Tvrdi da će se tijekom popodneva sastati članovi Domoljubne koalicije.

“Ne znam o kakvom raskolu govorite. Ne vidim tu neki raskol. Vrlo interesantno da kad su se određeni zakonski prijedlozi u protekle četiri godine skidali jer jedan koalicijski partner to nije podržavao, nitko nije govorio o raskolu”, podsjetio je Šuker.

Premijer u prethodnoj vladi, ujedno i predsjednik najveće oporbene stranke (SDP) Zoran Milanović dovodi u pitanje i odnos premijera Tihomira Oreškovića s potpredsjednicima – Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom.

“Mi ustvari nemamo vladu, mi nemamo premijera, imamo dva potpredsjednika koji odvojeno daju konferencije za medije bez znanja premijera i jedni drugima šalju poruke preko medija. Ne razgovaraju, a treba postaviti pitanje tko upravlja Hrvatskom”, poručio je Milanović.

Na kraju, dogovor je postignut. Za sada, o smjeni prvog čovjeka HRT-a, o kojoj bi se u Saboru moglo glasati već sutra.

Izvor: Al Jazeera