Albanija i Crna Gora prate val izbjeglica

Crna Gora je spremna prihvatiti 10.000 izbjeglica (EPA)

Albanija je pojačala kontrolu na graničnim prijelazima prema Makedoniji i Grčkoj i priprema se za mogući prihvat izbjeglica, kao i Crna Gora, zbog opasnosti da se izbjeglički val koji je sada zastao na grčko-makedonskoj granici prelije prema tim zemljama.

Kako prenose albanski mediji, više od 450 specijalnih policajaca upućeno je na prijelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prijelaza prema Grčkoj gdje kontroliraju granicu i u stanju su pripravnosti.

Na sastanku sa visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini, albanski premijer Edi Rama kazao je da Albanija neće otvoriti svoje granice, ali da neće ni graditi zidove.

Istakao je spremnost Albanije da preuzme, kako kaže, domaći zadatak u vezi sa izbjegličkom krizom.

“Što se tiče balkanske rute, jutros sam se vratila iz Tirane – Evropska komisija aktivirala je sistem humanitarne podrške unutar naših granica. Ovu odluku smo donijeli prije dva dana da bi osigurali da humanitarna pomoć koja je poslana van granica Evropske unije, bude moguća i unutar njih. To je veoma važno kako bi se izbjegla velika humanitarna katastrofa”, kazala je Mogherini u Tirani.

Albanija je otvorila tri svoje nekadašnje granične vojne stanice za eventualni prihvat izbjeglica.

Plan aktivnosti Vlade Crne Gore

Crna Gora nema službenih informacija da će postati dio izbjegličke rute, ali se priprema za prihvat izbjeglica, izjavila je na sjednici Vlade Zorica Kovačević, čelnica ministarstva rada i socijalnog staranja, dodajući da njeno i Ministarstvo vanjskih poslova dnevno komuniciraju sa zemljama u okruženju i predstavnicima Evropske unije.

“Pratimo šta radi EU i koje preporuke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi preduzimamo aktivnosti”, rekla je Kovačević nakon sjednice Vlade, dodajući da se “situacija iz dana u dan mijenja”.

Na pitanje novinara da li je Crna Gora spremna za prihvat izbjeglica, Kovačević je podsjetila na plan aktivnosti u slučaju priliva izbjeglica, koji je Vlada usvojila prošle godine.

“Ako se to dogodi, Vlada će imati posebnu sjednicu na kojoj ćemo razgovarati o zaključcima vezanim i za eventualnu novu rutu kroz Crnu Goru ili eventualno donošenje odluke u vezi s granicama, kako će vlada u tom slučaju postupiti“, rekla je Kovačević.

Ona je dodala da se obavljaju pripreme u vezi s mogućim prelaskom izbjeglica preko Crne Gore ili osiguravanjem smještaja za njih.

Crna Gora je u ovom trenutku spremna prihvatiti 10.000 izbjeglica, a ukoliko zemlje regije ne zatvore svoje granice mogla bi dnevno osigurati smještaj za 2.000 izbjeglica.

Izvor: Al Jazeera i agencije