Zaječar: Obustava nastave zbog blokiranih računa

Prema podacima Uprave prinudne naplate Narodne Banke Srbije, 88 škola u toj državi ima blokirane tekuće račune.

Njihov ukupan dug iznosi 1,94 miliona eura, bez obračunatih kamata.

Najviše blokiranih ima Zaječar – 16 škola; zatim Smederevska Palanka – 14, dok je u Novom Pazaru 13 obrazovnih ustanova sa blokiranim računom.

Najveći pojedinačni dug jedne škole je 279.000 eura, a riječ je o osnovnoj školi iz Leskovca.

Zbog blokiranih računa 16 od 17 zaječarskih škola, nastava je u tom gradu na istoku Srbije danas obustavljena, a prosvjetni radnici 10 škola protestirali su ispred gradske uprave, javlja Zoran Kosanović, novinar Al Jazeere.

Nema novca za krede i spužve

Prosvjetni radnici Zaječara traže ono što im grad duguje, zbog čega su ponovno na ulici, umjesto u učionici. Traže sredstava za materijalne troškove škola. Mnoge su bez grijanja, telefoni su isključeni, nedostaje sredstava za higijenu, nema novca za potrošni materijal poput kreda i spužvi.

Nastavnik Miodrag Petrović je kazao: “Pa u ratu je bilo bolje, bolja situacija. Imali smo više sredstava nastavnih nego sada, pitanje je i struju kada će. Evo, čujete, ide sve na licitaciju, da se prodaje inventar školski.”

“To su nastavna sredstva koja se koriste kada sam ja bio učenik pre recimo dvadesetak godina. Eto tako se radi, kao pre 20-ak godina”, dodao je nastavnik Jovan Milisavljević.

Zaposlenici 10 od ukupno 17 zaječarskih škola odazvali su se protestu ispred gradske uprave. Podršku su im dali i neki roditelji i građani.

Stanovnica Zaječara Vesna Milenković je kazala: “Podržavam skup, jer naprosto škole trebaju da imaju svoja sredstva da bi funkcionisala normalno”.

“Ako neko misli da bez škole možemo nešto postići, taj se grdno vara”, ocijenio je njen sagovornik Dragan Tošić.

Rad bez novca

U blokadi je 16 od ukupno 17 škola. Neke od obrazovnih ustanova bez gradskog novca žive još od kraja 2014. godine.

Goran Manojlović iz Unije sindikata prosvjetnih radnika je rekao: “Možemo da kažemo da je rad škole jako težak, da škole nemaju nikakve osnovne uslove. To su pre svega internet telefoni. Bilo kakva komunikacija sa školskom upravom, sa ministarstvom rad je praktično paralisan”.

Vlasti Zaječara kratko odgovaraju kako u gradskoj blagajni nema novca. Pomoć traže od države. Školama već sada, prema podacima sindikata, duguju 1,6 miliona eura.

“Gradska uprava već duže vreme radi na rešavanju istih i sa ministarstvom finansija i ministarstvom prosvete i lokalne samouprave. Svima njima smo se obraćali sa više zahteva”, pojasnio je Vladislav Milić, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Iz resornog Ministarstva ne nude rješenje, nego sastanak.

Ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić je kazao: “Ja ću pozvati gradonačelnika Zaječara na razgovor da vidimo šta ministarstvo može da uradi i gde bi smo mi mogli da pomognemo školama u Zaječaru, da bolje funkcionišu”.

Do tada učenici zaječarskih škola ponovno će u učionice bez obzira na otežane uvjete rada. Sudski izvršitelj već je posjetio i popisao imovinu jedne osnovne škole, zbog duga za ugalj lokalnom preduzeću. Pljenidbe još nije bilo, ali upravo toga pribojavaju se prosvjetni radnici.

Izvor: Al Jazeera