Ljekarima olakšice za rad kod privatnika

Hrvatski ljekari do sada su imali vrlo stroga pravila o radu van radnog vremena, pa je samo blizu 10 posto ljekara u bolnicama moglo da radi kod privatnika. Ministar zdravlja je odlučio da taj pravilnik izmijeni.

Ljekari ga podržavaju, ali Udruženje pacijenata se boji da će to dovesti do, kako kažu, kolapsa javnog zdravstva, javlja Martina Kiseljak, novinarka Al Jazeere.

Doktor Boris Radić šef je neurološke poliklinike, koji 1,5 godinu nije smio raditi i u privatnoj praksi, jer nije dobio dozvolu.

“Ako se mi držimo Ustava, a Ustav je temelj svake države pa i naše, imamo pravo na rad. Svaka fizička osoba u ovoj državi ima pravo raditi izvan radnog vremena. Nažalost, nekakva stigma stoji nad nama liječnicima”, kazao je on.

Prema još važećem pravilniku, privatno ne smiju raditi šefovi klinika, liječnici koji rade na odjelima s listama čekanja dužim od mjesec dana, kao i oni koji ne ispunjavaju norme na svom odjelu. Također, najviše je polovica liječnika s nekog odjela mogla dobiti dozvolu za rad i kod privatnika.

Novi pravilnik to će promijeniti. Ograničenja u broju liječnika više neće biti, a jedini kriterij bit će ispunjavanje obveza u bolnici.

Ministar zdravlja Hrvatske Dario Nakić je kazao: “Ne želimo neravnopravnost između liječnika i zapravo želimo potaknuti ostanak zdravstvenog osoblja u Hrvatskoj. Ono što nama prijeti su najave odlaska velikog broja liječnika i medicinskih sestara koji žele iz naše zemlje”.

‘Lošija usluga’

Kritičari ministru poručuju kako se to neće dogoditi. Autor pravilnika koji se ukida smatra da će liječnici odlaziti i dalje, a usluga u bolnicama bit će, tvrdi, lošija.

“Mi smo htjeli naći jednu sredinu da oni koji rade više da mogu raditi i kod privatnika, ali prvenstveno smo htjeli zaštiti pacijente da pacijenti zbog rada kod privatnika ne bi bili možda zakinuti, da se ne bi stvarale duge liste čekanja”, pojasnio je Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik ministra zdravlja.

U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, primjerice, liste čekanja za neke kardiološke preglede duge su od nekoliko mjeseci do gotovo godinu dana. No, neki liječnici s tog odjela rade i u privatnim poliklinikama.

Pa kad nazovete privatnu polikliniku dobijete odgovor sličan sljedećem: “Imamo u četvrtak u 16 slobodno. Već prekosutra popodne? Tako je, tako je”.

U udruzi pacijenata boje se da će novi pravilnik, koji će liberalizirati rad bolničkih liječnika u privatnim poliklinikama, dovesti do propasti javnog zdravstvenog sustava.

Mario Drlje iz Udruge pacijenata je rekao: “To bi moglo značiti da će hrvatska sirotinja, koja je većina u društvu, jednog dana kad ih stigne teška i opasna bolest možda biti preusmjerena privatnom sektoru da bi dobila na vrijeme kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Samo ima jedan mali problem: to hrvatska sirotinja ne može platiti. Što bi moglo značit da hrvatska sirotinja neće biti liječena”.

Ministar odgovara kako nema opasnosti za javno zdravstvo. Povećat će se, kaže, inspekcije i kontrole, kako niko ne bi mogao zabušavati u bolnici i raditi kod privatnika.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO