Izetbegović: BiH neće tolerisati prijetnje iz Srbije

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, riječ 'nasilje' ne treba izgovarati u Beogradu, poručio je Izetbegović (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je da BiH neće tolerirati prijetnje iz Beograda o “novoj spirali nasilja”.

On je u izjavi za Faktor kazao da su komentari premijera Srbije Aleksandra Vučića o “spirali nasilja koja se pokreće iz Sarajeva” ishitreni i vjerovatno u funkciji predizbornih odmjeravanja snaga unutar Srbije.

“U predizbornim kampanjama se olako izgovaraju jake riječi, ali kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, riječ ‘nasilje’ ne treba izgovarati u Beogradu. Bosna i Hercegovina niti je u prošlosti pokretala nasilje i vršila agresiju, niti to u budućnosti namjerava da čini. Međutim, istina i pravda su nešto od čega niti možemo niti smijemo odustati, i koristit ćemo sve pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju da do njih u konačnici i dođemo”, kazao je Izetbegović.

“Nakon nasilja koje smo pretrpjeli, proglašavati naše legitimno i legalno posezanje za međunarodnim pravom ‘sprovođenjem osvete nad Srbima’ je zamjena teza koja neće proći. Uvijek ćemo biti partneri za mir svima u regionu, pa i legalnim vlastima Republike Srbije. Ali, partneri za nepravdu, partneri za gaženje dostojanstva naših palih i naših preživjelih, partneri za zaborav i autocenzuru nećemo biti nikada i nikome”, poručio je Izetbegović, dodajući da BiH sa Srbijom želi graditi odnose na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, reagirajući na raniju izjavu Izetbegovića da BiH razmatra novu tužbu za genocid protiv Srbije, rekao je kako Izetbegović traži izgovor za pokretanje nove “spirale nasilja”.

“Na žalost, nisam iznenađen vešću iz Sarajeva. U prvoj izjavi posle izricanja presude [bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu] Karadžiću nisam ni pomenuo Bakira Izetbegovića, ali sam, po svemu sudeći, dobro naslutio da neko ne želi pomirenje u regionu, već ide protiv 35 odsto stanovništva vlastite zemlje i traži bilo kakav dovoljan razlog da pokrene spiralu, najpre političkog, a onda ko zna kakvog nasilja”, kazao je Vučić za beogradsku Politiku.

Kritike Vučića

Odgovor zvaničnog Beograda je, istakao je premijer Srbije, da “mi želimo, pre svega, mir i iskreno pomirenje, a ne tužbe i revizije tužbi”.

“Ali, na žalost, očigledno je da nemamo partnera i da su neki sve ovo shvatili kao mogućnost da, umesto pomirenja, sprovedu osvetu nad Srbima. I u tome se razlikuje naš pogled na budućnost od njihovog”, zaključio je Vučić.

Izetbegović je naglasio da Bosna i Hercegovina nema takve planove.

“Ne želimo nikakav sukob, ni sa Srbima ni sa Srbijom. Želimo graditi buduće odnose na istini, pravdi i činjenicama, na ravnopravnosti i međusobnom uvažavanju. I nećemo tolerisati da nam se samo par dana nakon što su presudom Radovanu Karadžiću definitivno utvrđeni užasni zločini počinjeni u Bosni i Hercegovini, prije svega nad Bošnjacima, iz Beograda prijeti da ćemo mi biti krivi za novu ‘spiralu nasilja’ ako budemo tražili pravdu pred međunarodnim sudovima”, poručio je on.

Izetbegović je ranije u Sarajevu kazao kako razmatra mogućnost pokretanja revizije postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid i da se s tim ciljem “presuda Radovanu Karadžiću pažljivo analizira”.

Kazao je kako Sarajevo “neće bježati” od nove tužbe za genocid protiv Srbije ukoliko presuda Karadžiću sadrži nove elemente.

“Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenut ćemo reviziju no potreban nam je novi dokaz”, prenijele su agencije riječi koje je Izetbegović izgovorio na sastanku s liderima vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije