Ivanić: Neću dozvoliti reviziju tužbe protiv Srbije

Rok za pokretanje postupka revizije istječe u februaru 2017. godine (EPA)

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da nikada neće dozvoliti reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije, prenijeli su banjalučki mediji.

“Od eventualne revizije tužbe BiH protiv Srbije ne može i neće biti ništa, jer za takvu proceduru treba da bude donesena odluka Predsjedništva BiH, a ja kao srpski član Predsjedništva BiH neću za to glasati i apsolutno je nemoguće da se takva odluka donese mimo moje volje”, poručio je Ivanić.

On je naveo da bi teorijski moglo da se desi da bude preglasan na sjednici glasovima druga dva člana Predsjedništva BiH, ali u tom slučaju Ivanić kaže da bi pokrenuo vitalni nacionalni interes i zatražio zasijedanje Narodne skupštine Republike Srpske, od koje će, uvjeren je, dobiti bezrezervnu podršku, čime bi opet odluka Predsjedništva BiH donesena preglasavanjem bila onemogućena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je jučer da će, ako bude novih elemenata, a na osnovu prvostepena presude izrečene Radovanu Karadžiću, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije.

On je novinarima u Sarajevu rekao da se presuda pažljivo analizira, i da će, ako bude novih elemenata, otvoriti pitanje revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije.

Čović ne vjeruje u reviziju

Istovremeno, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako ne vjeruje da presuda Karadžiću donosi pretpostavke za reviziju presude Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Ocijenio je kako je loše to što se svaka presuda politizira, a posebice se to odnosi na one koje donosi Haški sud.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. godine kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije za agresiju i genocid.

Tom je presudom ujedno ostavljena mogućnost BiH da u roku od 10 godina pokrene postupak njezine revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduplala svoju tužbu.

Rok za pokretanje postupka revizije istječe u februaru 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije