Ef. Grahić: Zvali su me ‘balijom’ i prijetili mi

Nurdin ef. Grahić, glavni imam Meždlisa Islamske zajednice u Vlasenici, je stalna meta napada u tom gradu (Facebook)

“Početkom marta, tačnije 5. marta ove godine, oko dva ujutro me je čovjek zvao balijom, psovao mi kćerku, majku i prijetio mi. Bošnjak u Vlasenici ne može biti miran ni na ulici, ni u vjerskom objektu, a ni u svojoj kući“, priča za Al Jazeeru Nurdin ef. Grahić, glavni imam Mežlisa Islamske zajednice u Vlasenici, koji je je stalna meta napada i prijetnji u tom gradu.

To nije prvi put da je Grahić napadnut, a boji se da agoniji Bošnjaka u Vlasenici nema kraja.

“Ako se vratimo u prošlost, negdje 2009. sam prvi put verbalno napadnut u ugostiteljskom objektu, nakon toga 2014. u džamiji, kada mi je za vrijeme učenja ezana jedna osoba prijetila i pozivala me vani na obračun“, kazao je Grahić.

On je nakon napada koji se desio u martu događaj prijavio policiji i predao snimke, koje je kamera postavljena na džamiji snimila, a na kojim se napadač vidi.

Napadi i prijetnje

“Određeni ljudi su nakon toga privedeni, ali napadač Siniša Đurić nije htio priznati krivicu. On je podržao Aleksandra Žugu kada je ovih dana na Facebooku napisao da je kupio zemlju na kojoj se nalazi džamija i da će tu posaditi maline“, objašnjava Grahić.


Matićeva fotografija koju je objavio, uz poruku, na Facebooku

Aleksandar Žuga Matić je ovih dana putem Facebooka uputio prijetnje, objavili su mediji. Žuga je navodno sklon vršenju kriminalnih djela i konzumiranju droga, a snimio se ispred vlaseničke džamije sa uzdignutih tri prsta i prijetećom porukom.  

“Ovamo ću da sadim maline pošto sam kupio ovu zemlju iza sebe, biće posla računajte”, napisao je on u poruci.

Njegovi prijatelji su u komentarima pojasnili šta planiraju. U Republici Srpskoj je kažnjivo širenje mržnje putem interneta.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić potvrdio je za novinsku agenciju Patria da je jutros MUP zaprimio prijavu protiv više osoba iz Vlasenice koje su preko Facebooka uputile prijetnje Ef. Grahiću.

“Policija je odmah na terenu poduzela operativne radnje. Obzirom da se radi o licima koja su poznata, tokom dana vjerujem da će biti saslušana, te će policija izvještaj proslijediti nadležnom tužilaštvu Istočno Sarajevo. Kakvu će kvalifikaciju djela dati tužilaštvo, da li će ga ocijeniti kao prekršaj ili krivično djelo širenja nacionalne i vjerske  mržnje, kao direktor policije ne znam. Oni su ti koji daju kvalifikaciju djela“, kazao je Vasić. 

Izvor: Al Jazeera i agencije