Kršćani danas slave Uskrs

Katolici, protestanti i drugi kršćani koji vrijeme računaju prema gregorijanskom kalendaru danas slave svoj najveći i najstariji blagdan –  Uskrs, kao spomen, kako vjeruju, Isusovog uskrsnuća i njegove pobjede nad smrću.

Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, raspet u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Uskršnja jaja ili pisanice šaraju se na Veliku subotu. Krist je razapet na Veliki Petak, i to je najtužniji dan u godini, dan kada sve radnje koje jesu ili koje asociraju na radost, potrebno odgoditi, pa tako i šaranje jaja. Običaj je i da se prave pereci, koji simboliziraju Kristov vijenac.

Uskrs ima višestruki značaj, pored osnovnog – pobjede nad smrću, on je i nada za život budućeg vijeka i osnova za ponovni Kristov dolazak.

Uskršnje čestitke

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić je kazao kako je Uskrs najveća, najvažnija i najuzvišenija svetkovina, vrhunsko očitovanje Božje ljubavi prema čovjeku.

“Slavimo Uskrs, svetkovinu za koju se, kao ni za jednu drugu, s pravom govori da je najveća, najvažnija i najuzvišenija – jer dogodilo se vrhunsko očitovanje Božje ljubavi prema čovjeku. Božji se Sin žrtvovao da nas spasi. Isus je umro i uskrsnuo. Kristova smrt i uskrsnuće otkriva potpunu pouzdanost Božje ljubavi. Činom te bezuvjetne ljubavi Bog je ljudima poručio da su za život stvoreni, za vječnost predodređeni, a ne za smrt i propast. I mi po Uskrsu živimo!“, rekao je kardinal Bozanić, dodajući kako je današnji čovjek umoran od međusobnog optuživanja, prokazivanja, razorne sumnje i dojma da niko nikome ne vjeruje.

„Nepovjerenje je otrov koji se gotovo kapilarno širi tkivom našega društva i koji kao da čovjeku ponavlja poruku: ništa se ne može učiniti da bi bilo bolje.  No, dragi prijatelji, toj dominaciji nepovjerenja mora se, i može se reći: dosta!”, poručio je Bozanić u uksršnjoj čestitki.
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je kako je Uskrsk prilika da se vjernici, ohrabreni uskrslim Kristom, suoče sa stvarnošću i ne dozvole da drugi odlučuju o njihovoj budućnosti na ovim prostorima.

“Svjesni da smo voljena bića, nastojmo i sami rasti u ljubavi i praštati jedni drugima, kako bi Božije milosrđe zavladalo u nama i među nama”, istakao je Puljić u uskršnjoj poruci.

Istaknuo je da su mnogi, nakon stresnih ratnih i poratnih nedaća, izgubili pouzdanje u Boga i zaboravili gdje počiva sigurnost.

“Neki su počeli tražiti sigurnost u materijalnom, drugi se prepustili stalnoj priči o politici, treći se odlučili pobjeći iz te sredine, a postoje i oni koji bježe u razne ovisnosti, a neki idu tako daleko da podignu ruku na vlastiti život”, dodao je Puljić.

Beogradski nadbiskup i mitropolt Stanislav Hočevar poručio je u Uskršnjoj poslanici da Vaskrs pita sve očeve Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im djeca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj gozbi razumijevanja.

Hočevar je, čestitajući Uskrs, kazao da taj blagdan pita sve očeve porodica, zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale.

”Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest – Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u ”mrtvima” i ”izgubljenima” budiš želju za povratkom u život, u odgovornost?””, poručio je Hočevar.

Uskršnje gnijezdo za Guinnisa

Najveće uskršnje gnijezdo na svijetu, zauzelo je velik dio centralnog osječkog Trga Ante Starčevića gdje na slami, uz pisanice i slamnate skulpture, mogu uživati u bogatom uskrsnom programu ‘Uskrs u Osijeku’.

Po riječima Domagoja Šustera, jednog od organizatora te manifestacije, gnijezdo je veličine oko 300 kvadratnih metara, pa je ideja bila da se takmiči i za Guinessovu knjigu rekorda, no, od toga se odustalo jer je prijava preskupa. 

Svi građani pozvani su da u veliko gnijezdo donesu ukrašena jaja, a bit će održano i natjecanje u “tucanju” pisanica, uz nastup mađioničara i zeke koji će dijeliti slatkiše.

Izvor: Agencije

 


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada