Radovan Karadžić praćen od 2007. godine

Zbog opstrukcija o istrazi, haški optuženik Karadžić, uhapšen tek osam mjeseci kasnije, potvrđeno je za Al Jazeeru.

Sigurnosne službe Srbije pratile su Radovana Karadžića od novembra 2007. godine ali je on, zbog opstrukcija u istrazi, uhapšen tek osam mjeseci kasnije, potvrđeno je za Al Jazeeru.

Naša ekipa razgovarala je u Beogradu sa ljudima koji su ga znali samo kao Dragana Dabića, doktora alternativne medicine, ali i sa članovima tima koji su radili na njegovom hapšenju.

Čovjek, koji ne želi otkriti svoj identitet, kaže da je Radovana Karadžića u liku Dragana Dabića upoznao preko posla. Obojicu ih je, kaže, zanimala duhovnost.

“Rekao bih da od samog početka nije odavao utisak brzopletog i plitkoumnog čoveka, tajnovit je bio, i duboko misaon. Nisam se osećao prijatno kada sam saznao da nije to što sam mislio da jeste”, kaže on.

U godinama bjekstva, promovirao je tihovanje i meditaciju. Držao predavanja pred velikim brojem ljudi, slobodno se kretao.

Rasim Ljajić kaže da je sada jasno da je političkih opstrukcija bilo. Priča nam kako su tajnu da se Karadžić uveliko prati, otkrili operativci Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

“Da je on lociran na osnovu razgovora sa jednim od članova porodice, da su komunicirali u ženskom rodu i da je to bilo sumnjivo”, kaže Ljajić, koordinator Akcionog tima za hapšenje haških optuženika.

“Osećate se glupo, tragate za njim… Ulažete u ogromnu energiju, a onda se ispostavi da ste na neki način saučesnik a da nemate pojma”, dodao je on.

Karadžić je uhapšen u beogradskom gradskom autobusu na liniji 73, kada su agenti na terenu posumnjali da se sprema da pobjegne.

“Kako je za Al Jazeeru potvrđeno od novembra 2007, ali do njegovog hapšenja, tek posle smene na čelu BIA-e”, izvijestila je Ivana Momčilović-Odobašić, reporterka Al Jazeere.

Transformacija u pritvoru

Vladimir Vukčević nam priča kako se Karadžić ponašao kada je doveden u pritvor.

“Karadžić je nudio svoja parapsihološka znanja da pomogne svima… Možete zamisliti čoveka koji pribrano nudi svoje parapsihološke usluge, da bi se ujutro ošišao i vi ste videli starog Radovana Karadžića, prešao na ijekavicu, neverovatno…”, kaže Vukčević, član Akcionog tima za hapšenje haških optuženika.

Žarka Koraća ne iznenađuje zašto je on izabrao baš taj identitet.

“On postaje ono što je ceo život – šarlatan, pušta bradu, nosi brojanice, i glumi versko i lekarski isceljitelj. I to ne naplaćuje, pravo je pitanje odakle mu novac”, kaže bivši potpredsjednik Vlade Srbije.

Suđenje Karadžiću u Hagu počelo je u oktobru 2009. godine. Sada ga očekuje izricanje presude.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO