‘Pijanim naočalama’ protiv nesreća

U srednjim školama na području bh. entiteta Republika Srpska počela je kampanja za mlade vozače. Cilj je ukazati na opasnost od vožnje automobila u alkoholiziranom stanju.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja kažu da su za kampanju zato izabrali srednjoškolce. Da bi predavanje bilo upečatljivo, koristili su takozvane pijane naočale.

Dio banjalučkih gimnazijalaca nakratko je napustio redovnu nastavu. Učenici trećeg razreda i maturanti došli su na posebno predavanje. Predavači su iz Auto-moto saveza, a lekcije životne.

Mladi vozači, još u gimnazijskoj klupi, mogli su probati kako je biti pod utjecajem alkohola. Testirali su “pijane naočale” – pokušavali hodati pravo bijelom linijom. Učenicima se svidjela proba. Neki misle da su naočale i gore od alkohola.

Za dva mjeseca više od 1.300 nesreća

“Vid mi nikad nije bio do te mjere blurovan. Vidio sam normalnije, samo što je bila slabija koordinacija pokreta, vida i dolaska uopšte vidnog polja u mozak, rezonovanja svega oko mene, ali nisam imao nikakvih konkretnih problema sa vidom”, kaže maturant Sergej Todorić.

Vožnja u alkoholiziranom stanju veoma je ozbiljan i velik problem, upozorava direktor banjalučke gimnazije Zoran Pejašinović. U to se, kaže, uvjeri svakog proljeća. Tada je najviše slavlja i alkohola među maturantima.

“Imate 18, 19 godina. Idu ti proljetni mjeseci. Ide kraj školske godine, ide matura, idu ti rizični dani, koji, nažalost, po pravilu, skoro svake godine u Banjoj Luci koštaju poneki život. To je jako ozbiljno i teško. Nerijetko se ta slavlja, ti proljetni mjeseci, pretvore u tragedije”, kaže Pejašinović.

U prva dva mjeseca ove godine na području RS-a desilo se više od 1.300 saobraćajnih nesreća, 18 osoba je poginulo, a 66 teško povrijeđeno. U 176 slučajeva vozači su prouzrokovali nesreće pod dejstvom alkohola.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Godišnje 1,3 miliona ljudi u svijetu izgubi život u saobraćajnim nesrećama, dok su bh. putevi najopasniji u regiji.

24 Feb 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO