Klimava parlamentarna većina u FBiH

U bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine klima se koalicija među strankama na vlasti. Zastupnici Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića, koji je u pritvoru, dva dana suzdržano glasaju. Jasne parlamentarne većine tako u ovom trenutku nema u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

“Nama ne pada na pamet da bilo kome popunjavamo rupe, niti da zadržavamo privid stabilnosti, jer ovdje nema ni ‘s’ od stabilnosti”, tvrdi Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Koalicija Stranka demokratske akcije – SBB je stabilna na svim nivoima, uporno se ponavljalo sa najviših stranačkih nivoa. Klub SBB-a u federalnom Parlamentu je zbog, tvrde, politički montiranog procesa njihovom šefu Fahrudinu Radončiću, koji je optužen u sudskom procesu pred Sudom Bosne i Hercegovine radi ometanja rada pravosuđa, zauzeo drugi kurs u Parlamentu.

Od zakona do zakona

“Šta će u budućnosti biti, ne mogu reći, to je na organima stranke”, ističe Nasir Beganović, zastupnik SBB-a u federalnom Parlamentu.

SDA se ne odriče partnera. Uprkos svemu, uvjeravaju, koalicija nije u političkoj krizi.

“Za sada nije, jer SBB nije najavio izlazak iz krize, pardon koalicije”, tvrdi Ismet Osmanović – zastupnik SDA.

Parlamentarna većina zavisila je tako od zakona do zakona.

“Kako će to biti ubuduće? Neka to rješavaju koalicioni partneri”, smatra Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte.

Politička šutnja

Sličnog rješavanja problema bilo je i u prošlom mandatu. I tada je bilo nesuglasica na relaciji SDA – SBB. Političko strpljenje još ne izdaje trećeg partnera u vlasti.

“Nije baš ugodno imati svako malo nekakve stresove po tom pitanju”, kaže Jozo Bagarić, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Stresovi koji politički redovno drmaju Federaciju. Analitičari smatraju kako se unutarkoalicijski problemi moraju brzo rješiti, bez pritiska na zakonodavnu vlast ili pravosuđe.

Poslanike je ujedinila minuta šutnje zbog stradalih građana u napadima u Briselu. Politička šutnja, uz spekulacije o sudbini koalicije, u dijelu države Federacija Bosne i Hercegovine se nastavlja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednici SDA i SBB-a ozvaničili su novu političku koaliciju u BiH.Podrazumjeeva rekonstrukciju vlasti na svim nivoima.Najavljuju da osim DF-a Željka Komšića u novoj vladajućoj većini neće biti izmjena.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO