Kandić: Zastrašujuće Karadžićeve tvrdnje

Karadžić priznao da je u Srebrenici bilo zločina, ali ne u opsegu kako se predstavlja te smatra da ga nijedan razuman sud ne bi osudio (EPA)

Intervju haškog optuženika Radovana Karadžića, koji je dao za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN), pokazuje da je on nedorastao političar koji kao da nije shvatio što mu se i zbog čega stavlja na teret, izjavila je u srijedu Nataša Kandić, koordinatorica REKOM-a.

Koordinatorica Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriju nekadašnje Jugoslavije u izjavi za Tanjug ističe da Karadžić, dan uoči izricanja presude u Den Haagu, pokazuje da nije političar velikog kalibra već “sitna ljudska priroda koja gleda da ušićari za sebe”.

“U više od 15 predmeta genocid je dokazan. Radnje izvršenja genocida su dokazane i u tim svim predmetima Radovan Karadžić dominira kao glavna figura u tom zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Nema uopšte prostora da se raspravlja o tome da ga neki drugi sud ne bi osudio ili da nema dokaza za neku osuđujuću presudu”, smatra Kandić.

‘Svjesno minimaliziranje žrtava’

Komentirajući intervju, u kojem Karadžić kaže da ga nijedan razuman sud ne bi osudio i u kojem ne poriče zločin u Srebrenici, ali poriče opseg i pozadinu onoga što se dogodilo, Kandić smatra da je zastrašujuće to što Karadžić tvrdi da presude za ratne zločine počinjene na teritoriju nekadašnje SFRJ “sprečavaju miran i plodonosan život zajednica”.

“On osuđujuće presude i na hiljade dokaza i slika dečaka, mladih muškaraca sa povezom na očima, sve dovodi u drugi kontekst i kaže da to pokazivanje slika i izvođenje dokaza, da je to protiv pomirenja. On smatra da sudovi ne treba da se time bave, već da će bi jednog dana, kada dođe vreme, o ratnim zločinima trebalo da raspravljaju i Srbi i muslimani. On za osuđujuće presude za genocid i ostale zločine smatra da miniraju pomirenje i plodonosan život zajednica”, naglasila je Kandić.

Kada je riječ o genocidu u Srebrenici, Kandić ukazuje na činjenicu da Karadžić uopće ne koristi termin “genocid”, već kaže da su se “tamo dogodile loše stvari”.

“On svesno minimizira i svodi žrtve na nekoliko stotina i kaže da sve što se dogodilo, da su tamo neki ubijeni sahranjeni sa povezom preko očiju, a po njemu to ne može biti genocid. On kaže da je to nekoliko stotina ubijenih sa povezom, nasuprot 3.400 srpskih žrtava za koje ne znamo ni kako ih je izračunao”, rekla je Kandić.

Dodala je kako od Haškog tribunala očekuje da postupi u skladu s dokazima, kako će biti dokazana Karadžićeva odgovornost u svim udruženim zajedničkim zločinačkim poduhvatima koji mu se stavljaju na teret, ali ne i genocid.

Stid budućih generacija

“Najvažnije je to što će presuda biti doneta, što jednom za uvek zatvara prostor za bilo kakvu reviziju istorije. Ne kao u slučaju Miloševića, gde mi sada imamo razne pokušaje revizije, imamo novo tumačenje uloge Miloševića. U ovom slučaju, kada je u pitanju Karadžić, sve je jasno, nema menjanja istorije, utvrđene su činjenice i izvršenje genocida i to ostaje zauvek”, istaknula je Kandić.

Kako je zaključila, netko će tu presudu prihvatiti, netko neće, ali doći će generacije, kao što su i u Njemačkoj došle, koje će postaviti pitanje i stidjeti se današnjih političara i njihovog reagiranja na presudu.

Karadžić je u intervjuu za BIRN priznao da je u Srebrenici bilo zločina, ali, kako je rekao, ne u opsegu kako se to predstavlja, dok je pred sutrašnje izricanje presude u Den Haagu rekao da njega nijedan razuman sud ne bi osudio. 

Izvor: Agencije