Grabar-Kitarović: Terorizam ne bira mete

Hrvatska predsjednica pozvala građane da prate sigurnosno stanje (Anadolija)
Hrvatska predsjednica pozvala građane da prate sigurnosno stanje (Anadolija)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je ponovno osudila napad u Bruxellesu, kao i ostale terorističke napade diljem svijeta. Obiteljima stradalih izrazila je sućut.

Grabar-Kitarović je u utorak održala predavanje na Vojnom učilištu “Petar Zrinski”, kojem su teme sigurnosne ugroze u Europskoj uniji i Hrvatskoj s naglaskom na prekogranične prijetnje kao što su terorizam, ali i prirodne katastrofe, siromaštvo te opasnosti koje proizlaze iz migrantskih valova.

‘Muslimani i Arapi najviše stradaju’

Prema migrantima i izbjeglicama, rekla je, ne treba gledati apriori kao prema izvoru opasnosti, nego kao mogućnosti infiltriranja terorista.

“Nakon terorističkih napada u Bruxellesu snažno osuđujem terorizam, ne samo napade koji su se dogodili u Parizu i Briselu već one koji se svakodnevno događaju diljem svijeta, od Afganistana, preko Turske, Afrike i drugih dijelova svijeta”, poručila je Grabar-Kitarović uoči predavanja, prenosi Anadolija.

Upozorila je kako zbog terorizma uglavnom stradaju civili i do sada ponajviše muslimansko i arapsko stanovništvo.

“To je prijetnja koja doista ne bira mete. Moramo se boriti u solidarnosti za iskorjenjivanje terorizma, to je jedini način za zaštitu od terorističkih prijetnji i napada”, poručila je.

Poziv građanima 

Predsjednica Hrvatske je poželjela brz oporavak ranjenima u Bruxellesu.

Grabar-Kitarović smatra kako je Hrvatska sigurna zemlja, no kako se sigurnost ne smije uzimati zdravo za gotovo.

Dodala je da je iznimno bitno izgrađivati sustav domovinske sigurnosti i prilagođavati vojni sustav novim prijetnjama koje su vrlo asimetrične i u kojima je uloga građana vrlo bitna.

Pozvala je sve građane na budnost i na praćenje stanja. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO