Davutoglu: Turska ključ evropske sigurnosti

Davutoglu se zalaže za uspostavljanje sigurne zone na sjeveru Sirije (AP)

Turski premijer Ahmet Davutoglu poručio je da Evropa nema drugog partnera osim Turske koji će omogućiti sigurnost u regiji te ponovio zahtjev za uspostavljanje sigurne zone u Siriji nakon smrtonosnih napada u Briselu.

„Evropska sigurnost počinje u Turskoj, a za sigurnost Turske sigurna zona u sjevernoj Siriji je obavezna“, kazao je Davutoglu u obraćanju članovima vladajuće AK partije u Ankari, javlja Reuters.

Davutoglu je govorio dan nakon napada u Briselu i tri dana nakon napada u Istanbulu, koje su izveli pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

On je istakao da Turska nema dvostruke standarde i da su za nju jednake vrijednosti života svih nedužnih žrtava terorističkih napada, bez obzira na njihovu vjeru i naciju te na činjenicu da li su stradali u svirepim napadima u Ankari, Istanbulu, Parizu ili Briselu, javlja Anadolija.

„Konačno svi moraju izvući pouku iz ovih stravičnih događaja. Svi oni koji zbog kratkovidnosti uma prave razlike na svoje i tuđe teroriste bi morali, a i već su počeli, uviđati da takvo poimanje problema terorizma srednjoročno i dugoročno donosi skupe cehove na naplatu. Evropa nema alternative za partnerstvo i savezništvo sa Turskom ako želi uspostavu sigurnosti regije. Tu realnost mora brzo shvatiti i početi se ponašati u skladu sa tim“, poručio je Davutoglu.

‘Sve žrtve su jednake’

On je podsjetio na tekst britanskog lista The Independent koji su potpisali brojni novinari i kolumnisti, a u kojem je postavljeno opće pitanje jasne razlike u izražavanju solidarnosti i podrške Zapada nakon napada u Parizu i Briselu u odnosu na napade u Ankari i drugim gradovima Turske.

„Zahvalan sam tim savjesnim intelektualcima i novinarima Zapada na tom pitanju i ukazivanju na činjenicu da je potrebno i pohvalno to što se proglašava žalost u cijeloj Evropi nakon stradanja nevinih ljudi u Briselu, ali da to nije bio slučaj kada su stradali isto tako nevini u Ankari. To pitanje moramo češće postavljati, ali nažalost i u Turskoj još ima onih koji ne postavljaju to pitanje“, kazao je Davutoglu.

Turski premijer tvrdi da je i evropsko tlo pogođeno dramom koja je već pet godina prisutna u Siriji, u kojoj je narod prepušten vlasti zločinačkog režima i terorističkih organizacija koje su njegovi saveznici.

„Do jučer su i mogli nijemo promatrati dramu u Siriji, ali danas je ta bolna i surova realnost pokucala i na vrata Evrope. Ozbiljan zaokret evropske politike prema sirijskom pitanju je nužan. Nažalost, iza svih pretrpjelih stravičnih terorističkih napada u Evropi i Turskoj leži pogrešna politika Zapada i generalno međunarodne zajednice prema sirijskom pitanju“, kazao je Davutoglu i dodao da bi izostanak zajedničke konkretne borbe protiv terorizma mogao dovesti do toga da ISIS, PKK, PYD i druge terorističke organizacije postanu jedno i da zajedno nastave napadati Tursku, Evropu i ostatak svijeta.

Udari na položaje PKK-a

U međuvremenu, turska vojska je u srijedu objavila kako je izvela zračne udare na položaje PKK-a.

Pogođena su skloništa i skladišta municije u sjevernom Iraku te u ruralnim područjima blizu jugoistočnog grada Semdinlija.

Udari dolaze nakon što je turska policija, poslije napada u Ankari, pronašla  bombu tešku 600 kilograma na granici sa Sirijom.

Prema navodima policije, bombu je trebala aktivirati zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK).

Potom su turske snage sigurnosti u jednoj kući u pograničnom jugoistočnom gradu Sirnaku pronašle dvije tone eksploziva koje su pripadnici PKK-a postavili kao zamku.

Izvor: Agencije