Srbija: Potvrđena optužnica za zločine u Srebrenici

Optužena osmorka se tereti da su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka (Arhiva)
Optužena osmorka se tereti da su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka (Arhiva)

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu u slučaju “Srebrenica” protiv osam bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog zločina počinjenih nad civilima, saopćio je u utorak taj sud.

Protiv ove odluke suda okrivljeni mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja, javlja agencija Tanjug.

U saopćenju suda se precizira kako je Krivično vanpretresno vijeće u ponedjeljak donijelo rješenje koje je potvrdilo optužnicu Tužilaštva za ratne zločine kojim se okrivljenima na teret izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je 10. septembra prošle godine optužnicu protiv Nedeljka Milidragovića, Alekse Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Bore Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Ubili stotine Bošnjaka

Oni su optuženi zbog sumnje da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili više stotina Bošnjaka.

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru Kravice je do sada identificirano više od 1.300 civila, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

Sud je u oktobru prošle godine ovu optužnicu vraćao Tužilaštvu na dopunu istrage, a u januaru na ispravku.

Sada je zaključio kako postoji osnovana sumnja da su okrivljeni poduzeli radnje koje im se predmetnim optužnim aktom stavljaju na teret, na mjestu, u vrijeme i na način opisan u dispozitivu optužnice.

Izvor: Agencije


Povezane

U Prekršajnom sudu u Beogradu, po prijavi za kršenje Zakona o javnom okupljanju, saslušana je direktorica nevladine organizacije “Inicijativa mladih za ljudska prava” Anita Mitić.   Mitić je označena kao organizator okupljanja građana koji su 10. jula prošle godine paljenjem svijeća ispred Predsjedništva Srbije odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a nakon što je policija […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO