Hoće li Karadžić biti proglašen krivim za genocid?

Izricanje presude Karadžiću zakazano za 24. mart (Al Jazeera)

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, koja je zakazana za 24. mart u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), porodicama ubijenih u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine i bivšim logorašima predstavlja samo djelomično zadovoljenje pravde, jer za zlodjela koja su počinjena, poručuju oni, ne postoji adekvatna kazna.

Hasan Nuhanović je u julu 1995. godine, u vrijeme posljednjeg napada na srebreničku enklavu, radio kao prevodilac pri timu Ujedinjenih naroda stacioniranom u Srebrenici. U srebreničkom genocidu izgubio je majku, oca i brata.

Nuhanović kaže kako je za njega veoma bitno šta će pisati u presudi 24. marta, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, postoji populacija u BiH koja možda pažljivije prati ono što se dešava u Hagu nego ostali dio stanovništva, zato što je direktno pogođena zločinima i genocidom.

“Mislim da je jako malo ljudi pročitalo optužnicu protiv Karadžića. To govorim zato što tamo stoji niz navoda, stvari za koje je Karadžić optužen i sada treba da vidimo da li će biti i osuđen. Nama je Karadžić bitan u cijeloj ovoj priči, 20 godina nakon srebreničkog genocida, zato što je bio, po svojoj funkciji, iznad svih onih u koje smo do sada upirali prstom”, pojasnio je Nuhanović.

Genocid na mnogim područjima

Ono što se naziva srebreničkim genocidom, smatra on, zapravo je mnogo šire od same Srebrenice.

“Radi se o Bošnjacima ili muslimanskom stanovništvu Podrinja nad kojim je izvršen genocid. To zapravo piše i u presudi iz februara 2007. godine, koju je donio Međunarodni sud pravde. Piše da je i u i oko Srebrenice počinjen genocid nad bosanskim muslimanima, ne piše nad Srebreničanima. Imamo i užasne zločine koji su počinjeni 1992, onda imamo i one koji kažu da je bio genocid i u Prijedoru, Foči ili nekom drugom dijelu BiH i ja smatram da jeste”, istakao je Nuhanović.

Presuda Radovanu Karadžiću, optuženom u Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još nekoliko bh. općina 1992, progon nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, kako kaže Nuhanović, mogla bi sve u BiH približiti istini.

“Ako u presudi bude pisalo da je genocid počinjen, ne samo u Srebrenici nego i na drugim mjestima u BiH, nad Bošnjacima, mislim da će ta presuda da nas sve približi jednoj istini. Bit ćemo puno bliže jednoj istini o onome šta se dogodilo prije više od 20 godina u BiH”, pojasnio je Nuhanović.

Kaže kako je zainteresiran i za to koliko će i hoće li se opće stanje u regiji promijeniti u pozitivnom smislu nakon ove presude. Za članove porodica ubijenih, dodao je, apsolutna pravda ne postoji.

Mehmed Musić u svjedočenju u Hagu kazao da je Karadžić veći fašist od Hitlera [Izvor: Anadolija]

“Svi očekujemo da on (Karadžić) dobije doživotnu robiju. Ali, koliko god on dobio godina, nama je važno da bude osuđen za genocid, jer nije genocid počinjen samo u Srebrenici. Počinjen je i u Vlasenici, Prijedoru, Višegradu, Zvorniku, u svim gradovima gdje su stradale hiljade ljudi. Nema tog suda koji ga može osuditi, a da mi budemo zadovoljni”, poručio je Musić.

Musić je svjedočio i u slučaju protiv Slobodana Miloševića 2003, kao i Momčila Krajišnika 2004. godine.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Uhapšen je 2008. godine, nakon više od decenije provedene u bjekstvu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009, a Tužilaštvo je s izvođenjem dokaza počelo pola godine kasnije i ovaj proces okončalo u maju 2012. godine.

Karadžić, koji se sam brani, svoje svjedoke pozivao je od oktobra 2012. do maja 2014.

Presudu će donijeti vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudac O-Gon Kwon, a čiji članovi su Howard Morrison i Melville Baird.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada