Uniforme za jednakost među školarcima

U posljednje vrijeme česti su slučajevi nasilja među djecom, mobinga u školama i na društvenim mrežama. Povod su vrlo često socijalne razlike, a na meti nasilnika su djeca slabijeg imovinskog stanja.

Zato su neke škole u Hrvatskoj odlučile uvesti školske uniforme. Eksperti smatraju da to smanjuje socijalne razlike i povećava zajedništvo među djecom, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak. 

Svih 500 učenika OŠ “Jurja Dalmatinca” u Šibeniku odnedavno izgledaju isto, bar na prvi pogled.

Učenica šestog razreda Ela kaže da im je sada sve mnogo jednostavnije.

“U većini slučajeva bilo je: ‘Di si kupio hlače?’, ‘Kupio sam ih u H&M-u’, ‘One su lijepe, ja bih isto takve, ali moji nemaju’, i tako. I sad nekako se smanjila ta razlika.”

Socijalnim razlikama nije odzvonilo, ali su manje.

Jer su đaci iskreni: kad ideš u 5. ili 6. razred, onda su ti neke stvari posebno važne.

“Svi bi tili imat najbolju košulju, patike, mobitel neki dobar”, kazao je Rauf, učenik šestog razreda.

Kata iz 5. razreda je dodala: “Svi bi voljeli imati iPhone ili nešto tako. Najbolje tenisice i tako to.”

“I onda im to roditelji ne mogu kupiti i onda su djeca tužna. Al’ neko govori da su sva djeca slatka, al’ nisu. Djeca znaju bit okrutna. Naprimjer, kad ti nemaš ‘najkice’, onda ti se netko drugi ruga, onda postaneš tužan, depresivan i zatvoriš se u sobu, ni s kim ne pričaš i tako”, pojasnio je Ante, učenik petog razreda.

Nove uniforme

Da bi više pričali, a manje bili tužni, dobili su uniforme.

Učenik 6. razreda Bartol je rekao: “Da se ne vidi razlika među učenicima, zato što neki se rugaju, a neki ne. To je da se prestanemo rugati tko ima bolji mobitel, tko novu majicu i tako.”

Odluku je prvo donijelo Vijeće roditelja, pa Školski odbor. Na natječaju je pobijedila hrvatska kompanija, a jedna majica roditelje je stajala šest eura.

Pedagogica Zorana Vrbičić kaže da je to mala cijena za ovu odgojnu mjeru.

“Da se učenici cijene po svojim individualnim razlikama, po tome koliko vrijede, što znaju, šta jesu, kakav odnos imaju prema obitelji, sebi, prema drugima, a tek onda koja im je marka i boja na tome”, kazala je.

Direktor OŠ “Jurja Dalmatinca” Natko Duvnjak je rekao: “Pokušaj bar donekle izjednačavanja ovih vidljivih socijalnih razlika među učenicima i druga, ne manje važna stavka, jeste jačanje osjećaja pripadnosti školi, kolektivu i nekom zajedništvu među učenicima.”

A osim učenika, zadovoljni su i roditelji.

Danijela Blaić, majka učenika 5. razreda, rekla je: “Odlična ideja, zato šta je lakše i roditeljima, ne moramo se misliti šta će obući i dobro je, boja nije loša.”

Ljubičasta je, kažu, boja kreativnosti. Možda zato u toj školi radi i osnovna škola za balet i savremeni ples.

Danas, kad sve ima svoju cijenu, a malo toga ima vrijednost, u školi u Šibeniku odlučili su malim koracima mijenjati takvu svijest.

Izvor: Al Jazeera