Vučić: Nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije

Srbija želi normalizaciju odnosa, ali će braniti svoje nacionalne interese, poručuje Dačić (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom upozorenja Hrvatske o problemima s ulaskom Srbije u EU, kako neće nikoga napadati, ali da Srbija neće dozvoliti poniženja.

“Priznajem da ne razumem uvek hrvatske zvaničnike i to je najteže što ću o njima da kažem”, rekao je Vučić novinarima.

“Srbija veoma poštuje svoje komšije. Oni su veoma moćni i snažni. Mi ćemo da radimo svoj posao, ali ako misle da smo fascinirani njihovom argumentacijom ili mnogo uplašeni, grdno su se prevarili.” 

“Samo neka nas puste i neka nas ne diraju, a mi nećemo nikoga kritikovati i napadati”, rekao je Vučić, i dodao da on ne brine zbog prijetnji i kritika, već je zabrinut zbog prava Srba u Hrvatskoj, prenosi Tanjug.

“Ćutao sam i kad su zvaničnici dozvolili crnokošuljašima da se šetaju po centru Zagreba, jer sam hteo dobre odnose s komšijama”, poručio je Vučić.

“Ne želimo svoju snagu nikome da pokazujemo, ali nećemo da dozvolimo nikome da nas unižava, ponižava, to ne smemo i nećemo da dozvolimo.”

Dačić: Hrvatska prijeti ćorcima

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić ranije je kazao da Hrvatska Srbiji šalje prijetnje ničim izazvana, pri čemu prijeti ćorcima, a trebalo bi da obrati pažnju jer u Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici već ima velikih primjedbi na ton koji postoji u Zagrebu.

On je u intervjuu za Blic rekao da Zagreb svojim najnovijim nastupima krši odluke koje je sam donio da bilateralne teme neće pretvarati u problem kad je riječ o članstvu Srbije u Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama.

“Mana prethodne Vlade Hrvatske očito se prenela i na ovu novu, a to je da se tema odnosa sa Srbijom zloupotrebljavala za unutrašnje političke svrhe”, kaže Dačić.

Po pitanju hrvatskih komentara o slučaju Vojislava Šešelja, šef diplomatije Srbije ocjenjuje da je Hrvatska na tu temu “pogrešila adresu” i ističe da to nije pitanje za Srbiju, nego za Haški tribunal, prenosi Tanjug.

“A ako ćemo iskreno, ima mnogo više ‘šešelja’ u Hrvatskoj koji šetaju slobodno i koji na stadionima uzvikuju ‘Za dom spremni’ i drže koncerte sa Pavelićevim slikama”, rekao je Dačić.

Pitanje je, dodaje Dačić, šta Hrvatska želi – da li da zaoštrava, ili da normalizira odnose sa Srbijom.

“Kad je reč o Srbiji, mi smo za normalizaciju odnosa, ali smo spremni i da branimo naše nacionalne interese”, poručio je.

Dodao je da će Srbija zatražiti reakciju EU na oštre poruke iz Zagreba, ali da njegova zemlja prvo treba da sagleda na šta to Hrvatska ulaže primjedbu kako bi Beograd mogao da adekvatno reagira.

Dačić je, također, izrazio uvjerenje da Evropa neće tolerirati da hrvatske primjedbe zaustave proces Srbije ka EU.

“Srbija je za regionalnu stabilnost, ali Hrvatska neće moći da zloupotrebljava svoje članstvo u EU, između ostalog jer su argumenti na našoj strani”, poručio je.

Hrvatska očekuje da Srbija ispuni kriterije EU-a

Hrvatska od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, pa tako i Srbije, očekuje da ispune sve kriterije, koje je morala i sama ispuniti, poručili su u subotu hrvatski premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer, predsjednica i predsjednik Sabora Željko Reiner odgovarali su na pitanja novinara hoće li Hrvatska i formalno blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima s EU u Poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava.

“Ako svi znamo ono što je Hrvatska prošla i koje smo mi kriterije trebali ispuniti, mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi postati članicom EU-a ispuni iste kriterije: kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cijela Europa traži”, rekao je Orešković.

Predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je da Hrvatska podržava ulazak Srbije u NATO i EU.

“Uvijek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidatkinja očekujemo da ispune apsolutno sve kriterije koje je, uostalom, morala ispuniti i Hrvatska”, izjavila je.

Upitan o mogućem blokiranju pregovora Srbija-EU u Poglavlju 23 zbog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, predsjednik Hrvatskog sabora rekao je da je stajalište Hrvatske o tom zakonu od početka potpuno jasno.

Tim zakonom Srbija se proglasila nadležnim za procesuiranje svih ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

“Taj zakon je neprimjeren, taj zakon je nešto što se ne uklapa u europske stečevine, a sve zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji trebaju naravno nasljedovati i prihvatiti europske stečevine.”

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač rekao je u subotu da “Srbija još nije otvorila to poglavlje, prema tome radi se samo o tome da mi želimo pomoći Srbiji, ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo zajedno pomoći Srbiji da promijeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU”.

Izvor: Agencije