Hrvatska: Tražimo od Srbije što traži i EU

Hrvatska od svih zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, pa tako i Srbije, očekuje da ispune sve kriterije, koje je morala i sama ispuniti, poručili su u subotu hrvatski premijer Tihomir Orešković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer, predsjednica i predsjednik Sabora Željko Reiner odgovarali su na pitanja novinara hoće li Hrvatska i formalno blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima s EU u Poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava. 

“Ako svi znamo ono što je Hrvatska prošla i koje smo mi kriterije trebali ispuniti, mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi postati članicom EU-a ispuni iste kriterije: kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cijela Europa traži”, rekao je Orešković.

Predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je da Hrvatska podržava ulazak Srbije u NATO i EU.

“Uvijek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidatkinja očekujemo da ispune apsolutno sve kriterije koje je, uostalom, morala ispuniti i Hrvatska”, izjavila je.

Bez dogovora o šefu SOA-e

Hrvatska predsjednica izjavila je u subotu da se premijer i ona nisu dogovorili oko imena novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) te ocijenila da se to pitanje previše odugovlači, kao što se općenito odluke donose presporo, dok je premijer Orešković najavio da će se s nekoliko kandidata za tu dužnost sastati idući tjedan.

Grabar-Kitarović je još početkom veljače potpisala odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i tu svoju odluku uputila u Vladu. Odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e  supotpisuje i predsjednik Vlade RH Orešković.

Upitan o mogućem blokiranju pregovora Srbija-EU u Poglavlju 23 zbog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, predsjednik Hrvatskog sabora rekao je da je stajalište Hrvatske o tom zakonu od početka potpuno jasno.

Tim zakonom Srbija se proglasila nadležnim za procesuiranje svih ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

“Taj zakon je neprimjeren, taj zakon je nešto što se ne uklapa u europske stečeveine, a sve zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji trebaju naravno nasljedovati i prihvatiti europske stečevine.”

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u subotu da “Srbija još još nije otvorila to poglavlje, prema tome radi se samo o tome da mi želimo pomoći Srbiji, ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo zajedno pomoći Srbiji da promijeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU”.

Srbija će tražiti reakciju EU-a

Službeni Beograd zatražit će da Europska unija reagira na ponašanja Zagreba koje nije fer, poručio je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, a na izjave hrvatskih dužnosnika o slučaju Šešelj odgovorili su u subotu i drugi državni dužnosnici u Beogradu.

”Zbog poslednjeg ispada hrvatskog vicepremijera Bože Petrova, koji je kritikovao našu vlast što nije izručila haškog optuženika Vojislava Šešelja i najavio spuštanje rampe Srbiji u procesu evrointegracija, Beograd će najverovatnije uputiti i zvaničan protest Zagrebu”, pišu u subotu Večernje novosti navodeći da je to potvrdio i ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu.

Dačić kaže da je miješanje Zagreba u unutarnje stvari Srbije neprimjereno.

”Ovo nije prvi put da se Hrvatska ponaša nefer u međususedskim odnosima, da pokušava da zaustavi naše EU integracije. Bolje bi bilo da prvo reše probleme koji muče Srbe u Hrvatskoj i da se ponašaju po kriterijumima EU. Bilateralna pitanja treba ostaviti zemljama da ih pojedinačno rešavaju i očekujem da će to i dalje biti stav vrha EU”, rekao je Dačić za Večernje novosti.

Stefanović: Bez uslovljavanja i ponižavanja

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u subotu da je Srbija spremna surađivati sa svim susjedima, ali da mora reagirati i zaštititi svoje nacionalne interese ukoliko dođe do uvjetovanja i ponižavanja srpskih građana.

“Spremni smo da sarađujemo sa komšijama i mi to i radimo. Naravno, ako te komšije pokušavaju da nas uslovljavaju na bilo koji način i ponižavaju naše građane, naravno da Srbija mora da reaguje i mora da zaštiti svoje nacionalne interese, i to je naš posao”, rekao je Stefanović novinarima u Beogradu upitan da prokomentariše navode o mogućem ucjenjivanju Hrvatske, kako prenosi Tanjug.

Stefanović je rekao da zemlje koje se nalaze na Balkanu svoje međusobne probleme trebaju rješavati na bilateralnoj razini te da nema smisla da jedne druge uvjetuju bilo čime jer se onda ulazi u besmisao europskih integracija.

“Radićemo kao što smo to radili u slučaju ‘carinskog rata’ prošle godine, kada je “Hrvatska napravila ekonomski napad na našu zemlju gde smo uz pomoć EU pobedili”, kazao je.

“Verujem da ćemo uspeti da postignemo i sve ono što treba da postignemo u vezi s poglavljima 23 i 24”, rekao je Stefanović i dodao da “isto tako očekujemo od Hrvatske da poštuje prava definisana u tim poglavljima, a pre svega prava srpske nacionalne manjine i srpskog naroda u Hrvatskoj”.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom i vicepremijer Rasim Ljajić u petak je rekao da proces Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom završava kako je i počeo – presedanom.

“Odlukom da Šešelj ne mora da prisustvuje izricanju presude napravljen je presedan, to se do sada nije desilo. Kako je proces počeo, tako je i završen”, rekao je Ljajić za RTS.

Ljajić: Petrov nije upućen

Istaknuo je da, kada kaže presedani, misli kako su Šešelja dvanaest godina držali u zatvoru bez presude, a kako mu se sada omogućava da ne bude prisutan prilikom izricanja presude.

Dodao je da se, ako Hrvatska ima pritužbi, obrati Tribunalu, a očekuje da ta zemlja sada uvjetuje put Srbije prema Europskoj uniji.

Ljajić je kazao i kako se, sudeći prema izjavi potpredsjednika hrvatske Vlade Bože Petrova o tome da je Srbija bila obvezna dati jamstva, vidi da njegov hrvatski kolega nije upućen u tu stvar.

“Niko nije tražio garancije”, izričit je Ljajić, istaknuvši da je Tribunal, kada je puštao Šešelja iz pritvora, napisao kako očekuje da se on sam dobrovoljno vrati prilikom izricanja presude.

Prije Ljajića je i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio da je ta zemlja šokirana načinom na koji se potpredsjednik vlade Republike Hrvatske i vođa Mosta Božo Petrov “miješa u unutrašnje stvari” Srbije.

U priopćenju Stefanović je kazao: “Građanima Srbije je dosta pretnji hrvatskog režima i treba da znaju da srpska vlada neće dozvoliti da se iživljavaju nad našom zemljom i njenim građanima.”

Petrov je u poruci objavljenoj na Facebooku kritizirao vlasti Srbije zbog toga što Vojislava Šešelja nisu izručile Haagu kako bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vojislava Šešelja su 12 godina držali u zatvoru, a sada mu se omogućava da ne bude prisutan prilikom izricanja presude, kazao je Rasim Ljajić.

18 Mar 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO