Princ Charles u Srbiji: Ne budite zarobljenici historije

'Velika Britanija je sa vama dok gradite zajedničku budućnost', rekao je princ Charles (Zoran Žesti? / Tanjug)

Charles, princ od Walesa, izjavio je večeras u Skupštini Srbije da su se mir i stabilnost vratili na Balkan i da će Velika Britanija biti uz zemlje regiona sve dok one grade zajedničku budućnost.

Charles je započeo govor na srpskom jeziku, rekavši: “Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da Vam se kratko obratim”, prenose beogradski mediji.

On je kazao da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se poslije strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir.

Takođe je poručio da je Velika Britanija uz region.

“Velika Britanija je sa vama dok gradite zajedničku budućnost. Mir i stabilnost u ovom regionu značit će da svi mi na Balkanu, Ujedinjenom Kraljevstvu ili bilo gdje možemo da uživamo sigurniju i napredniju budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost”, poručio je britanski prijestolonasljednik.

On je istakao da se nigdje kao na Balkanu ne osjeća težina historije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smiju postati njeni zarobljenici, već da treba da rade na pomirenju.

Slučaj Starog mosta

On je podsjetio na slučaj Starog mosta u Mostaru – njegovo rušenje je bilo primjer patnje i bola, a njegova obnova podvig vještine i nade.

“Sada je okrenuta jedna stranica u regionu. Poslije strašnih sukoba 90-ih godina mir i stabilnost su se vratili. Potpuno razumijemo probleme sa kojima se suočavaju vaše zemlje i mogu da pozdravim izuzetan napredak koji je načinjen”, istakao je princ Charles.

Bolni tragovi historije moraju da se prihvate, ali ostaje problem kako to prevazići, dodao je on.

“Mora dijalogom na svakom nivou. Samo pomirenje nudi uvjerenje da naša djeca i unuci neće patiti i proći iste agonije kao naša generacija”, poručio je on.

Podsjetio je i na mirovni sporazum iz 1998. godine kojim je, kako je kazao, nemjerljivo popravljen život u Irskoj.

“Duboko se nadam da će zemlje Zapadnog Balkana biti promijenjene na isti način, vašom potragom za trajnim mirom. Bit će potrebna hrabrost, koju svi moramo da probamo da skupimo, kolikogod veliki bol bio”, rekao je princ Charles.

Prema njegovim riječima, jedistvo se najbolje gradi prepoznavanjem i slavljenjem raznovrsnosti.

“Za pomirenje je potrebna posvećenost svih- od vođa država i vjerskih vođa do običnih ljudi. Potrebna je podrška prijatelja sa svih strana”, rekao je on, podsjećajući na riječi Ive Andrića da od svega što čovjek podigne za života, ništa nije važnije od mostova.

“Obnovljeni most ništa ne vrijedi ljudima ako ga ne prelaze. Želim da pozdravim sve one u ovom regionu koji su imali hrabrost da prevaziđu razdor između dvije zajednice, između vjera i unutar vjera”, ukazao je on.

Prijemom u parlamentu prinčevski par je završio posjetu Srbiji.

Onu su do sada posjetili i Hrvatsku, a iz Beograda putuju u Crnu Goru i zatim na Kosovo.

Izvor: Agencije