Trudnice i djeca među blokiranima na granici

Blizu 14.000 ljudi i dalje je blokirano u Idomeniju, uz grčko-makedonsku granicu, a među njima je i veliki broj trudnica i djece.

Stanje u improviziranom kampu sve je teže. Humanitarne organizacije izbjeglicama dijele hranu, ali nema je dovoljno.

Zbog kiše i blata higijenski uvjeti su znatno otežani. Temperature se noću spuštaju ispod nule, pa mnogi traže medicinsku pomoć.

Iako u kampu rade četiri tima liječnika, na medicinsku intervenciju čeka se i po nekoliko sati.

Sve teža situacija

Izbjeglice se žale na tešku humanitarnu situaciju na grčko-makedonskoj granici.

“Ušao sam u Makedoniju prije tri dana. Vidio sam vojsku, pohapsili su ljude. Nisu lijepo razgovarali sa mnom. Nije mi se svidjelo kako postupaju. A ja sam pobjegao iz Sirije”, ukazuje Jamal, izbjeglica iz Sirije.

Zakir, izbjeglica iz Afganistana, kod Idomenija je s obitelji, suprugom i troje djece. “Ovdje sam više od 20 dana. Uvjeti su loši, stalno je kiša, nema obroka, liječnika je nedovoljno, čekamo na red po više sati. Moje dijete plače, bolesno je. Loše je”, žali se Zakir.

“Pokušavamo im dati hranu, vodu, obroke. Imamo klinike s medicinskim timovima koji nam pomažu. Četiri takva tima su na terenu. Sve vrijeme su aktivni. Svaki liječnik radi pet ili šest smjena, noć i dan, jer su klinike otvorene 24 sata svakog dana u tjednu”, ukazuje Sotiris Mouraidelis, terenski koordinator Crvenog križa.

Grčka podnijela najveći teret

Više od milijun izbjeglica i migranata ušlo je u Grčku preko kopna i mora od početka prošle godine, potvrdila je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Prema podacima UNHCR-a, više od 143.500 ljudi, većinom Sirijaca, Iračana i Afganistanaca, ušlo je u Grčku iz Turske od početka 2016. godine do 14. ožujka, prenosi AP.

Najnoviji podaci pokazuju kako je Grčka podnijela najveći teret priljeva izbjeglica, navodi američka novinska agencija, dodajući da je UNHCR više puta pozivao Evropsku uniju da usvoji koordiraniji pristup upravljanja tim procesom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO