Presuda Šešelju bez njegovog prisustva

Haški tribunal saopćio je u srijedu da će presuda optuženom za ratne zločine i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju biti izrečena 31. marta u 10:00, bez prisustva optuženog.

Također, Tribunal je pozvao Šešelja da do 22. marta pisanim putem obavijesti međunarodni sud želi li pratiti izricanje presude putem videolinka iz Beograda.

U obrazloženju odluke, koju je potpisao sudija Mandiaye Niang, navodi se da će presuda biti izrečena 31. marta uprkos odsustvu optuženog, ne zato što se njegovo prisustvo ne zahtijeva već što on odbija biti prisutan i što vlasti u Srbiji ne primjenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju.

Odluka da prvostepena presuda Šešelju bude izrečena u odsustvu nije uobičajena u historiji Tribunala, ali prema navodima Nataše Kandić, direktorice Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, ne postoji pravilo po kojem Šešelj mora prisustvovati izricanju.

“Mislim da je stvorena bez razloga jedna komplikovana situacija oko odlaska u Hag. Nema nijednog pravila u Hagu koji obavezuje optuženog i osuđenog da prisustvuje izricanju presude. Znači, trebalo je pročitati ta pravila. Šešelj ne mora da se pojavi na izricanju presude, ali Vlada je obavezna da, ukoliko se dogodi da on bude kažnjen zakonskom kaznom koja je veća od one koju je izdržao, on istog trenutka mora da bude vraćen u pritvor Haškog tribunala.”

Zločini u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini

Šešelj se početkom 2003. godine dobrovoljno predao Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a pušten je da se brani sa slobode krajem 2014. godine.

Međutim, Tribunal je nekoliko mjeseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Sudu, no to do sada nije učinjeno.

Pred Haškim sudom Šešelj je optužen za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Predsjednik Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj došao je pred zgradu Specijalnog suda u Beogradu, iako je njegovo saslušanje odloženo, i u prisustvu grupe svojih pristalica zapalio zastavu Evropske unije i NATO-a. Šešelj je trebalo da bude saslušan povodom zahtjeva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj 31. marta treba da […]

Published On 10 Mar 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO