Predsjedniku Makedonije vraćeno pravo na pomilovanje

Ustavni sud Makedonije vratio je predsjedniku države pravo na pomilovanje.

Ukinuo je izmjene Zakona o pomilovanju usvojene prije sedam godina, čime predsjednik ponovno može pomilovati, između ostalog, počinioce krivičnih djela u vrijeme izbora, pedofile i dilere drogom.

Također, vraća se i pravo abolicije – oslobađanja krivično gonjenih osoba u bilo kojoj fazi postupka.

Sjednica Ustavnog suda bila je zatvorena za javnost. Istovremeno su pristalice vladajućeg VMRO-DPMNE-a ispred Suda održale skup podrške ukidanju izmjena Zakona o pomilovanju.

“Ustavni sud ne smije biti pod pritiskom opozicije. Sudije su kvalifikovane, dobili su mandat i znaju raditi svoj posao. Ostavimo da svako radi svoj dio posla”, kazao je demonstrant Robert Nikolić.

Reakcija Ambasade SAD-a

“Ne protestiramo ni u čijem interesu. Mi smo za pravdu, a za nju je zadužen Ustavni sud. Ne može Sud raditi prema nečijim željama”, smatra demonstrantica Dragica Angelovska.

Nakon odluke Ustavnog suda da novinarima ne dozvoli prisustvovanje sjednici, na Twitteru se oglasila Ambasada SAD-a u Skoplju, upitavši: “Zašto je Ustavni sud zasjedao iza zatvorenih vrata?”

“Transparentnost je ključ za bilo koje institucije”, navodi se u poruci Ambasade SAD-a i konstatira da je odluka o tome kako će sjednica biti zatvorena za javnost jučer objavljena na zvaničnoj internetskoj stranici Suda, ali bez obrazloženja o tome zašto i ko je odlučio zabraniti prisustvo novinarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO