Popis stanovništva predmet istrage Tužilaštva BiH

Rok za objavu rezultata popisa je 1. juli 2016. (Arhiva)

Prema nalogu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića formiran je predmet u vezi s provjerama procesa popisa stanovništva.

Bit će određen tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti cjelokupne aktivnosti u vezi s popisom stanovništva, kako bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti osoba u ovom procesu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Popis stanovništva je projekat koji je koštao blizu 50 miliona KM, te bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH, stoga će biti formiran predmet i tužilački tim koji će istražiti postoje li elementi krivičnog djela koji ugrožavaju taj proces.

Popis stanovništva Bosne i Hercegovine proveden je u oktobru 2013, ali nikad nisu objavljeni njegovi podaci iako rok za objavu ističe 1. jula ove godine.

Kamen spoticanja

Glavni razlog je što se državne i entitetske statističke institucije ne mogu usaglasiti o kriteriju za utvrđivanje stanovništva koje se treba isključiti iz kontingenta prisutnog stanovništva.

Međunarodna monitoring misija (IMO) je u junu 2015. predložila kriterije za utvrđivanje nerezidentnog stanovništva. To podrazumijeva da se status rezidentnog stanovništva izvodi isključivo na osnovu odgovora na pitanja od jedan do sedam iz popisnice P1, a da se pitanje broj 40, koje se odnosi na mjesto rada i školovanja izvan Bosne i Hercegovine, ne može koristiti u izvođenju broja stalnog stanovništva.

Međutim, Zavod za statistiku bh. entiteta Republika Srpska traži da se kao relevantno uključi i pitanje broj 40.

Izvor: Agencije